Prvi sportski pasoši Evropskog grada sporta uručeni zlatnim rvačima Nemešu i Datunašviliju: ambasadori sporta, grada i države

Podeli:

Mate Nemeš i Zurab Datunašvili, evropski prvaci u rvanju, reprezentativci Srbije i članovi zrenjaninskog “Proletera”, prvi su nosioci sportskog pasoša Zrenjanina – Evropskog grada sporta, koji im je danas uručio gradonačelnik Simo Salapura
 
 
 
Povodom još jednog velikog uspeha za zrenjaninsko i srpsko rvanje, gradonačelnik je danas priredio prijem za evropske šampione sa upravo završenog šampionata Starog kontinenta u Varšavi, a prijemu su prisustvovali i predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, trener Rvačkog kluba “Proleter” Vojislav Trajković, predsednik kluba Marko Stanojčić, fizioterapeut rvačke reprezentacije Srbije, naš sugrađanin Vladimir Milošev i rvačka i sportska legenda grada Zrenjanina, Vojislav Tabački. U ime Grada Zrenjanina, evropskim prvacima čestitali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković
 
 
 
Gradonačelnik je rekao je da mu je posebno drago što je Zrenjanin postao reprezentativna baza u rvanju, i što je zahvaljujući trenerima, upravi i sportistima rvačkog kluba “Proleter”, taj sport doživeo procvat. 
– Taj procvat se meri medaljama i ovoga puta dve zlatne medalje stigle su u našu državu, naš grad, čestitam na tome i rukovodstvima Rvačkog saveza Srbije i Rvačkog kluba “Proleter” i celom stručnom timu, a Nemešu i Datunašviliju, kao osvajačima zlatnih medalja u evropskoj godini sporta, dodelili smo, premijerno, pasoše Evropskog grada sporta, kao mali simbol zahvalnosti za sve ono što čine za naš grad, što su ambasadori našeg sporta, našeg grada i naše države – istakao je gradonačelnik, uz uverenje da naši rvači imaju dodatni kapacitet za osvajanje novih olimpijskih normi, na predstojećem kvalifikacionom turniru u Bugarskoj i da će se pridružiti onima koji su već obezbedili učešće na Olimpijskim igrama.  
 
 
 
– Plasmanom još zrenjaninskih sportista na Olimpijske igre u Tokiju svakako ćemo dodatno promovisati sport u našem gradu i podići nivo sporta i rvanja u Zrenjaninu i ako se slože sve sportske “kockice”, naš grad opet će slaviti olimpijsku medalju – rekao je gradonačelnik. 
 
Mate Nemeš zahvalio se na prijemu i preneo svoje utiske sa Evropskog šampionata.
– Nikad ne gledam žreb pre takmičenja, uspeo sam u prvom kolu da savladam čvrstog protivnika iz Azerbejdžana, drugi meč rvao sam s Italijanom, nekadašnjim evropskim prvakom, a najteži meč imao sam u polufinalu. Nikada nisam bio u finalu, kada sam ranije osvajao medalju uvek je bila bronza, videlo se da sam bio u grču, ali sam uspeo da pobedim i finale sam dočekao miran. Rvao sam protiv Poljaka koji je imao veću tremu, zbog očekivanja da bude prvi na svom terenu. Na samom početku sam osvojio četiri boda i znao sam da nema šanse da on to nadoknadi, jer sam poznavao protivnika od ranije – istakao je Nemeš i dodao da će pokušati da ponovi uspeh i na Olimpijskim igrama, na kojima je, kako kaže, “sve moguće” i gde odlučuju detalji i nijanse.
 
 
 
Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković zahvalio je gradonačelniku Salapuri na stalnoj podršci grada Zrenjanina rvačkom klubu “Proleter” i rvačkom sportu, uopšte.
– Mislim da smo ovim ispisali istoriju, dvanaest godina unazad rvanje se vraća na mesto najtrofejnijeg srpskog sporta. Nadam se da su čelnici grada zadovoljni kako vraćamo njihovu podršku, saradnja je višegodišnja i vrlo uspešna i trudimo se da na dostojan način prezentujemo i naš grad i našu zemlju. Pred nama su olimpijske kvalifikacije i Olimpijada, ali ovo je izuzetan rezultat, dva evropska prvaka i drugo mesto u ekipnom plasmanu, iza reprezentacije Rusije, nešto je što će dugo ostati zabeleženo u istoriji srpskog rvanja i sporta – kazao je Trajković. 
 
On je izneo očekivanja da će i Viktor Nemeš i Zurab Datunašvili na predstojećim kvalifikacijama izboriti olimpijsku vizu i pridružiti se Mateu Nemešu i Mihailu Kadžaji, koji su već obezbedili nastup na najvećoj svetskoj sportskoj smotri. 
 
 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga