Prvi put u istoriji cene nafte otišle u minus

Podeli:

Foto: Pixabay
Cene nafte su danas prvi put otišle u minus usled kolapsa tražnje za energentima zbog pandemije korona virusa i želje trgovaca na berzama da ne budu blokirani kupovinom nafte koju nemaju gde da skladište.
 
Indeksi na njujorškoj berzi Vol strit takođe su pali danas, ali nesumnjivo najveću promenu predstavlja oštar pad cena nafte.
 
Cena referentne američke nafte za majsku isporuku najpre je bukvalno pala na nulu, a zatim otišla u minus od 3,7 dolara po barelu, u 20:15 po centralnoevropskom vremenu. Odlazak cene u minus najvećim delom je posledica tehničkih razloga, pošto uskoro ističe ugovor za majsku isporuku referentne američke nafte, te je obim trgovanja mali jer nije lako naći kupce.
Foto: Pixabay
 
Međutim, pale su i cene za kasnije isporuke nafte, posle maja, gde je zabeležen veći obim trgovine. Tražnja za naftom pala je u tolikoj meri zbog pandemije korona virusa da su tankovi po svetu svi gotovo puni i ponuđači su prinuđeni da smanjuju cenu da bi našli kupca.
 
Skladišta bi mogla da budu skroz popunjena u roku od tri nedelje, procenio je glavni analitičar energetske kompanije S&P Global plets Kris Midžli
 
Cena referentne američke nafte za junsku isporuku pala je 14,8 odsto, na 21,32 dolara po barelu, pošto fabrike i automobili širom sveta i dalje stoje.
 
Veliki proizvođači nafte objavili su da će smanjiti proizvodnju u nadi da će postići bolji balans ponude i tražnje, ali mnogi analitičari navode da to nije dovoljno. Cena nafte Brent pala je za 1,78 dolara, na 26,3 dolara po barelu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Beta 
 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga