Promocija knjige „Кulturno pamćenje tršćanskih Srba“

Podeli:

Knjiga pod naslovom „Кulturno pamćenje tršćanskih Srba“ autorke dr Mile Mihajlović biće predstavljena zrenjaninskoj publici u sredu, 19. oktobra, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Knjiga je jedinstvena naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled naslova definiše dva pojma: kulturno pamćenje u dijaspori i nacionalnu kulturu u dijaspori, formira jasnu, opštu sliku o kulturološkim specifičnostima Srba u Trstu, kao i platformu za formulisanje preciznih misija, ciljeva i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja kulturnog nasleđa nacionalne manjine u inostranstvu. Krajnji društveni cilj knjige je da na osnovu rezultata analize trovekovne tradicije Srba u Trstu, ponudi predlog novog, jedinstvenog i sofisticiranog konceptualnog modela upravljanja nacionalnim nasleđem van granica zemlje matice.

Relevantnom arhivskom građom i najstrožim metodama naučnog istraživanja, ovo delo pomera granice srpskog kulturnog kruga više stotina kilometara na zapad, potvrđujući da je Trst najzapadnije srpsko kulturno središte, a ne mаnastiri Krka i Krupa. Kao najbolje prozno delo, knjiga je dobitnik Povelje „Rastko Petrović“ za 2017. godinu.          

O autorki:

Dr Mila (Radmila) Mihajlović, rođena je u Zrenjaninu gde je završila osnovnu školu i gimnaziju (1980) i nižu muzičku školu za gitaru i solo pevanje. Fakultet je završila u Rimu na Konzervatorijumu „Santa Ćećilija“ – odsek solo pevanja (1989). Magistrirala je u Beogradu, na Fakultetu muzičkih umetnosti, mentor prof. Zvonimir Krnetić (2002). Doktorirala je sa najvišom ocenom na temu „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ na Fakultetu za kulturu i medije, Univerzitet „Džon Nezbit“, Beograd, mentor prof. dr Milivoje Pavlović (2016). Odlukom Matičnog odbora za istoriju, arheologiju i etnologiju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dana 1. juna 2018. godine je izabrana u naučno zvanje naučnog saradnika humanističkih nauka, naučna grana: istorija.

Dr Mila Mihajlović autor je osam naučnih knjiga, od kojih su neke prevedene i na strane jezike, dobitnik je nagrade Grada Zrenjanina za 2012. godinu, Specijalne nagrade žirija italijanske književne nagrade 2014, nosilac je “Zlatne značke” Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu. Na Sretenje 2022. godine povodom Dana Državnosti Srbije, predsednik Republike Srbije odlikovao ju je Srebrnom medalјom za zasluge.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga