Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” obezbediće posao mladima

Podeli:

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Cilj Programa je da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova.

Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u Programu objavljuju konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku) na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošljavanje, uz mentora koji vrši nadzor i pruža podršku.

Program se sprovodi kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru, koji se prijave na Javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje, u skladu sa Uredbom o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ. Poziv je otvoren za sve privredne subjekte koji posluju
 na teritoriji Republike Srbije (preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika pravna lica ).

Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000,00 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000,00 dinara. Za Program „Moja prva plata” opredeljene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta Republike Srbije. Sredstva će biti isplaćivana direktno licima na osposobljavanju, preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Pored iznosa koji isplaćuje država, poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti,  takođe će biti uplaćeni u skladu sa zakonom.

Osposobljavanje za rad traje devet meseci.

Zahtev za učešće u programu podnosi se elektronskim putem na portalu Moja prva plata, u periodu od 17.08.2020. godine do 25.09.2020. godine.

Program „Moja prva plata” realizovaće se prema sledećem rasporedu:

17. avgust – Objavljivanje javnog poziva
17. avgust – 25. septembar – Prijava poslodavaca i oglašavanje pozicija
1. oktobar – 15. oktobar – Prijava kandidata na pozicije
16. oktobar – 31. oktobar – Selekcija kandidata
1. novembar – 7. novembar – Konačna lista kandidata po pozicijama i poslodavcima
8. novembar – 7. decembar – Potpisivanje ugovora i početak usavršavanja.
 
 
 
 
 
 
 
Foto:pexels.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga