Program „Moja prva plata“ u Srednjobanatskom okrugu

Podeli:

U oviru sprovođenja programa „Moja prva plata“ do 31. decembra se odvija završna faza programa – potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Nakon toga uslediće realizacija programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, koji mladima bez radnog iskustva omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, i na taj način steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Na području Srednjobanatskog okruga ove godine učestvovalo je 80 poslodavaca, u čijim kompanijama će biti angažovano 93 lica sa evidencije nezaposlenih. Mladi će tokom 9 meseci, koliko osposobljavanje za rad traje, stažirati kod poslodavaca koji pripadaju privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imali su poslodavci iz privatnog sektora. Uključeni su mladi sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i bili su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Zrenjanin. Pozicije na kojima su lica angažovana u kompanijama u okrugu su različite, npr: administrativni radnici, njigovođe, blagajnici, kuvari, konobari, prodavci, zatim mašinski inženjeri, ekonomisti, stomatolozi, advokatski pripravnici, i dr.

Program „Moja prva plataˮ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa, NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara. Pored toga, mladima uključenim u ovaj program, NSZ uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga