Probni popis stanovništva u Srbiji u aprilu

Podeli:

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava biće organizovan tokom aprila u 51 gradu i opštini, najavila je pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.

„Taj probni popis, tokom koga će postojati i dve novine u odnosu na poslednji iz 2011. uvod je u sveobuhvatni planiran za 2021“, rekla je Lakčević za Tanjug i dodala da će tim probnim popisom biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi.

Prema njenim rečima, tokom popisa prikupljaće se informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, ekonomskim i migratornim pitanjima, a deo njih ce se ticati i osoba sa invaliditetom.

Popis će se prvi put vršiti pomoću elektronskog obrasca i lapotova, kazala je Lakčević i dodala da se druga novina odnosi na mogućnost samopopisa preko interenta koju će imati građani Beograda, Novog Sada i Niša, prvih sedam dana aprila.

Planirano je da mogućnost samopopisivanja iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, rekla je ona.

Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, rekla je ona i dodala da ne moraju da se izjasne jedino na ona o veroispovesti i nacionalnosti.

Pred građanima biće i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju ….

„Migratorni blok podrazumeva pitanja – da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto se vratili, da li imate državljansto Srbije, neke druge zemlje …“, kazala je Lakčević.

Prema njenim rečima, među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju živorođene dece, školskoj spremi…

„Set ekonomskih obeležja podrazumeva pitanja – da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma …“, rekla je i najavila set pitanja za osobe sa invaliditetom, a koji nije obavezan.

Po njenim rečima, ta pitanja su uvedena, jer ne postoji jedinstven registar osoba sa invaliditetom, i kako bi se stvorio osnov za realizaciju i praćenje strateskih ciljeva za poboljšanje njihovog položaja.

Pojektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova.

Sprovodiće ga 85 popisivača.

Izvor:Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga