13 godina sebi isplaćivala penzije pokojnika

Podeli:

Sumnja se da je V. M. pomoću šifri za pristup PIO vršila isplatu penzija preminulim osobama i licima kojima je penzija prestala po drugom osnovu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su V. M, službenicu u PIO fondu – Filijala Bačka Palanka, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila produženo krivično delo pronevere.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, sumnja se da je V. M. od 2005. do 2018. pomoću šifri za pristup sistemu PIO fonda vršila isplatu penzija preminulim osobama i licima kojima je penzija prestala po drugom osnovu, prenosi RTV. 

Osumnjičena je uplaćivala sredstva na račune koje je otvarala na ime rođaka i prijatelja, a zatim je taj novac podizala platnim karticama na bankomatima, čime je prisvojila novac u iznosu od 23.144.945 dinara. 

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu, biće privedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, dodaje se u saopštenju. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da su hapšenju službenice prethodile redovne i vanredne kontrole rada u avgustu 2018, tokom kojih su otkrivene pronevere u radu, posle čega je PIO Fond 6. septembra prošle godine podneo krivičnu prijavu protiv V.M. 

U saopštenju Ministarstvo je navelo da je po sprovođenju radno-pravnog postupka uhapšenoj 21. novembra prošle godine uručen otkaz i da su u toku postupci za utvrđivanje eventualne odgovornosti drugih zaposlenih na poslovima koja su predmet tog postupka. 

Ministarstvo je najavilo da će nastaviti da kontroliše rad u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

IZVOR: RTV 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga