Prirodno lečenje gastritisa

Podeli:

Savremeni način života za posledicu ima pojavu epidemijskog širenja mnogih psihosomatskih tegoba medju kojima je i gastritis.Nizu simptoma sakupljenih pojmom gastritis čine neprijatnosti koje se kreću od blagog pečenja u gornjem deku stomaka koje ponekad prati osećaj mučnine i gubitak apetita, a ponekad podrigivanje i osećaj naduvenosti posle obroka uz neuredne stolice, sve do jakog bola.Kao osnovna preventiva preporučuje se izbegavanje incidentnih situacija, izbegavanje isuviše jake i začinjene hrane i kontrolisana upotreba lekova.
Gastritis
Sledećih saveta mogli bi da se pridržavaju svi, ali je neophodno da ga se pridržavaju oni sa simptomima gastritisa. Nakon jela nikako ne treba leći! Naprotiv, tri sata nakon obroka treba ostati u uspravnom stanju.
Stečenih navika se teško odričemo, ali odustajanje od spavanja nakon obroka je važan segment preventive i terapije gastritisa. Ovo je samo još jedan dokaz da svaki problem treba gledati celovito i da ne postoji ni jedna bolest ili zdravstveni problem koji se rešava jednostavnim gutanjem tableta bez obzira da li su biljnog ili sintetskog porekla.Da ponovimo i podvučemo da prirodno lečenje daje najbolje rezultate ako i sami doprinesemo uspostavljanju poremećene ravnoteže.

U preventivi i dopunskoj prirodnoj terapiji gastritisa značajno mesto pripada svežim sokovima, voća, povrća i lekovitog bilja. Sveži sokovi su poseban oblik pripreme lekovitog preparata ali se danas malo koriste jer se pripremaju neposredno pre primene. Ne mogu da ih zamene gotovi proizvodi jer se tokom industrijske prerade smanjuju korisni efekti. Istovremeno, osobama sa razvijenim simptomima gastritisa, stanje može da se pogorša zbog prisutnih konzervanasa, aditiva (boje, arome) i ostalih dodataka.

Sokovi zbog svoje lake svarljivosti ne opterećuju želudac a dobar izbor ima blagotvoran uticaj na sluzokožu. Važan je i način njihove primene. Ne treba ih piti naglo već u gutljajima i u ustima zadržati toliko dugo koliko je potrebno da dobiju temperaturu tela.Sokove ne treba piti ni za vreme jela niti odmah posle obroka.

Sokovi se u fitoterapiji cene zbog prisustva korisnih sastojaka: vitamina, minerala, voćnih kiselina, biljnih boja, pigmenata, celuloze, pektina i drugog. Dobar izbor za prevenciju ili dopunsku terapiju gastritisa su sokovi od kupusa, šargarepe i cvekle.

Sok od kupusa se preporučuje zbog njegovog blagotvornog dejstva na sluzokožu želuca i creva. Kupus sadrži vitamin U koji pripada grupi pseudovitamina. Doduše treba reći da se o njemu još uvek malo zna jer su naučana istraživanja u toku. Stoga su o njegovim efektima mišljenja podeljena. Jedni smatraju da može da se koristi u terapiji čira i gastritisa, dok su drugi uzdržani ili čak i protiv primene, pre svega zbog nepotpunih istraživanja. Svi se ipak slažu u jednom: da ga sadrži svež kupus i daje netoksičan.

Sok od šargarepe se preporučuje svim osobama koje imaju simptome gastritisa jer po svoj prilici smanjuje agresivne efekte želudačne kiseline. U prirodnom lečenju se preporučuje kao obavezni napitak a šargarepa, kao jedina hrana u akutnom napadu gastritisa. Skrećemo pažnju da se provitamin A iz šargarepe, u organizmu manje iskorišćava njenom upoterbom u obliku soka. Naime, provitamin A kojim je bogata šargarepa, rastvara se u mastima, a sirova šargarepa sadrži male količine masti (od 0,2 do 0,3 grama masti u 100 grama). Blagotvorne efekte vitamina A možemo da dobijemo od supe (goveđa, juneća, pileća) koja je pripremana sa većom količinom šaragarepe ili iz dinstane šargarepe, koju dobro podnose ljudi sa problemima gastritisa.

Sok od cvekle je bogat vitaminima mineralima.Ovaj sok se preporučuje i zato što je, pored ostalih sastojaka, bogat magnezijumom koji se pojačano gubi u stresnim stanjima.Nadostatak magnezijuma pojačavaosetljivost na stres pa je stoga veoma značajan i u preventivi i u fitoterapiji gastritisa.

Sveži sokovi su značajan oblik preventive i fitoterapije gastritisa. Treba ih postepeno uvoditi. Smatra se dovoljnim dnevno konzumiranje 500 do 600 g sveže ceđenih sokova raspoređenih u manje porcije tokom celog dana. Mogu se koristiti samostalno ih međusobno izmešani. Ako se navedeni sokovi mešaju, polovina ukupne smeše trebalo bi da pripadne soku cvekle. Njihova primena između obroka, pored blagotvornih sastojaka samih sokova, doprinosi i stalnom smanjenju negativnih efekata povećanog prisustva kiseline u želucu.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga