Preduzetnici neće moći u nazivima svojih biznisa da koriste reč Srbija

Podeli:

Preduzetnici ubuduće neće moći u nazivima svojih biznisa da koriste reč Srbija. Baš kao ni izvedenice i sve oblike koji asociraju na ime naše zemlje, niti međunarodno priznatu troslovnu oznaku Republike Srbije – SRB. Ovo je samo jedna od izmena koju predviđa nova verzija Zakona o privrednim društvima. Vlada je nedavno usvojila predlog ovog propisa, a krajnju verziju daće parlament.

Jedan od zadataka izmenjenog zakona je da obezbedi bolji položaj manjinskih akcionara, a Srbiji donese bolji plasman na globalnoj listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

– Privredna društva često ne mogu da utvrde ko su njihovi akcionari – stoji u obrazloženju propisa. – Njihova identifikacija je preduslov za direktnu komunikaciju između njih i privrednog društva. Javna akcionarska društva treba da imaju pravo da prepoznaju svoje akcionare, kako bi mogla da sa njima direktno komuniciraju, a posrednici treba to da im obezbede.

Praksa je pokazala niz mogućih zloupotreba poslovnih adresa. Pojedine kompanije upisuju fiktivna „prebivališta“, pa su nekad i nedužni građani na meti izvršitelja. Zakon će dati mogućnost građaninu da tužbom traži brisanje te adrese.

– Zainteresovani mogu tužbom nadležnom sudu da zahtevaju brisanje registrovane adrese sedišta društva, ako osoba koja ima pravo svojine, nije dozvolila upotrebu tog prostora za upravljanje poslovanjem društva – stoji u Predlogu zakona. – Zbog povećanog broja predstavki građana, u kojima se ukazuje na probleme koje imaju sa javnim izvršiteljima i komunalnim preduzećima, jer su adrese stanovanja građana, bez njihovog znanja i saglasnosti, prijavljene i u Registru privrednih subjekata registrovane, kao sedište privrednih društava i preduzetnika, uvodi se sudska zaštita.

Novi propis bi mogao doneti olakšanje preduzetnicima kojima je zabranjeno obavljanje delatnosti. On će moći da privremeno registruje prekid te delatnosti, a nastavi da obavlja drugu.

– Može da registruje promenu te delatnosti, kako bi kroz aktivni status obavljao drugu delatnost u cilju daljeg ostvarivanja prihoda i time obezbedio egzistenciju za sebe i svoju porodicu – navodi se u obrazloženju.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga