„Blizu smo dogovora koji bi rešio problem vode u Zrenjaninu“

Podeli:

Premijerka Ana Brnabić kaže da Vlada Srbije razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu.

Ana Brnabić je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji rekla da Vlada Srbije hoće da uloži u ceo vodovodni sistem u Zrenjaninu jer su, kako kaže, tamo jako stare cevi i veliki gubici, preneo je RTS.

„Bez toga bismo mogli da imamo problem, pa da kvalitetna voda iz fabrike, dok dođe do građana to više ne bude, osim ako ne zamenite cevi“, navela je Brnabićeva.

Premijerka ističe da je problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu izuzetno teško rešiti i pojašnjava da niko iz Zrenjanina nije pitao Vladu kako da reše problem, pa su ušli u javno-privatno partnerstvo iako nisu mogli u tom trenutku.

„Tada nije postojao dovoljno jasan pravni okvir da vam prečišćavanje vode radi privatni partner, pa smo kako bismo to omogući ušli u hitne izmene zakona i izabrali privatnog partnera“, kaže Brnabićeva.

Navodi da taj partner nije pokazao da je sposoban da reši problem i Zrenjanincima isporuči kvalitetnu pijaću vodu kako bi Autonomna pokrajina Vojvodina mogla da ukine zabranu.

„Onda ste došli u jedan ćorsokak zato što je bilo tako organizovano i nisu mogli da isporuče vodu. Zrenjanin to ne može da plaća i ta firma je bankrotirala. Pošto ju je finansirala jedna komercijalna banka, ona je praktično preuzela fabriku“, objasnila je Brnabićeva.

Premijerka ističe da je država mogla da kupi fabriku, ali da to nije bilo rešenje problema jer se ne zna koliko novca treba da se uloži da bi proradila.

„Mogli smo da nađemo privatnog partnera koji je spreman da sa bankom nastavi taj projekat i da Zrenjaninci dobiju vodu i to je ono što radimo poslednjih nekoliko meseci. Mislim da je sada na pragu dogovor sa jednim investitorom koji ima svetske reference u toj oblasti“, rekla je Ana Brnabić.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga