Potpisan istorijski sporazum, najveća investicija realizovaće se u Zrenjaninu

Podeli:

Ministar Mali je, u prisustvi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao sporazum s predsednikom te kineske kompanije Vang Fengom.

U aprilu naredne godine, kako je ranije najavljeno, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođača automobilskih guma „Šandong Linglong“, a vrednost investicije je 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Pozdravljajući se s predsednikom „Šandog Linglonga“ Vangom, predsednik Srbije istakao je da je sa velikkom radošću dočekao ovaj dan, da je srećan što je sporazum potpisan, jer on znači puno za Zrenjanin.

Vučić je, uoči posete Kini, tokom koje će se sastati i s predsednikom Kine Si Đipingom, rekao da će sporazum sa „Šandong Linglongom“ promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju.

„Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa ‘Šangdong Lingdongom’, njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin“, rekao je ministar Mali po dolasku u Peking.

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji.

Dolazak „Šandong Linglonga“ u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dodju u Srbiju.

Kineska kompanija planira da otvori oko 1.200 radnih mesta, a prema najavi predsednika kompanije Vanga, moguće je da će zaposliti i više od toga.

Izvor:tanjug

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga