Poslodavac ne mora da zna zašto ste na bolovanju

Podeli:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović je rekao da je ove godine Ministarstvo zdravlja donelo novi pravilnik.

Prema njemu poslodavac ne mora da zna zbog koje je bolesti zaposleni na bolovanju. U pogledu zaštite podataka o ličnosti ovo je dobar put, smatra poverenik.

Poverenik Milan Marinović podsetio je da je u aprilu ove godine ministar zdravlja doneo novi pravilnik u sistemu zdravstvene zaštite, što nije mnogo poznato – Pravilnik o obrascima u sistemu zdravstvene zaštite.

– Pravilnik baca drugačije svetlo na današnju situaciju. Obrazac OZ6, tzv. doznaka za bolovanje, koji sadrži šifru bolesti, tj. dijagnozu, Pravilnikom je stavljen van snage. Novim pravilnikom, koji je ministar propisao, taj podatak ne treba da bude sadržan u obrascu.

Na pitanje da li lekar sme da obrazloži detalje bolesti na doznakama, poverenik Marinović kaže da to, prema novom pravilniku, ne treba da radi ali se, kaže, stvara problem kod osiguranika zaposlenih. “Propisi neusaglašeni”.

– Oni su između čekića i nakovanja. U domovima zdravlja dobijaju novi izveštaj o sprečenosti za rad koji ne sadrži dijagnozu koji se, kada se dostave poslodavcu, odnosno RFZO, za sada ne uvažavaju. Problem je što su propisi neusaglašeni, ističe Marinović.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga