Porinut najveći brod ikada napravljen u Zrenjaninu (FOTO, VIDEO)

Podeli:

 

U zrenjaninskom brodogradilištu „Šipjard Begej“ izrađen je rečni tanker, najveći koji je do sada proizveden. On je u brodogradilištu „Begej 1“, kod Perleza svečano porinut u vodu.

Rečni tanker dužine 135 i širine 11,6 metara, težak je 855 tona. Njegova nosivost je preko 4.300 kubika, a vrednost 2,2 miliona evra.

„Biće pogon samo na elektormotore. To je nova generacija građenja tankera, gde se ide na to da je ekologija na prvom mestu i da se emisija štetnih gasova svede na nulu. Belgijska kompanija finansirala je gradnju ovog plovila, a gradi se za kompaniju „Šel“ i namenjeno je specijalnim teretima, tačnije hemikalijama“, izjavio je Marko Pražić, direktor „Rubikon šiping kompani“.

Zbog dimenzija tanker je rađen iz dva dela, u brodogradilištu „Begej“, a potom u Perlezu. Posao je trajao 10 meseci, a bilo je angažovano 160 radnika.

„Radna snaga i ljudstvo je iz Zrenjanina i okoline. Mi smo uspeli ono što nam je bio prioritet od početka kad smo krenuli, da radimo na podizanju brodogradilišta, a to je da vratimo ljude koji su odrasli generacijama u brodogradilištima i koji su svojim znanjem i iskustvom pomogli da napravimo ovakvo plovilo“, kazao je Pražić.

Beogradski „Rubikon šiping kompani“ postao je vlasnik imovine brodogradilišta „Begej“ u stečaju 2016. a tri godine kasnije kupio je, takođe iz stečaja, i brodogradilište „Begej 1“ iz Perleza. Direktor Kompanije ističe i značajnu podršku lokalne samouprave. Gradonačelnik Zrenjanina istakao je da se prethodnom periodu mnogo radilo na privlačenju investitora, a da je ovo jedan od rezultata.

„Imali smo tri veoma važne pogodnosti: imali smo infrastrukturne pogodnosti koje se tiču lokaliteta brodogradilišta, u blizini obilaznice, magistralnih puteva, a u budućnosti i u blizini autoputa, takođe, imali smo i prirodne uslove, rečnu mrežu koja postoji u našem gradu, gde krajnji proizvod vrlo brzo može doći do Tise i Dunava. Treća grupa pogodnosti, ona najvažnija, jeste stručni kadar, s obzirom na tradiciju brodogradnje koju imamo u Zrenjaninu, kao i obrazovne profile koje možemo školovati u našem gradu“, izjavio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Tanker će biti transportovan Tisom do Dunava, a potom kanalom Dunav-Rajna-Majna, do krajnjeg korisnika u Roterdamu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga