Poražavajuće: Petina muškaraca u Srbiji smatra da žena zaslužuje batine

Podeli:

Petina muškaraca u Srbiji, ili 18,8 odsto njih, smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se preko desetine slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu. Čak 40,1 odsto muškaraca misli da je najvažnija uloga žene – da brine o kući i kuva.

Danas je ove rezultate u Novom Sadu predstavila nevladina organizacija Centar E8. Istraživanje su sproveli na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina.

Prema ovom istraživanju, jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerku, dok su šamari i gađanje predmetima deo jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promenili ka liberalnijm, kao što je briga o deci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 odsto mladića dodirivalo je devojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a deo je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svetu.

Kakvo je stanje u našem gradu i pokrajini, kao i šta se radi kako bi se žene zaštitile možete da saznate u video prilogu:

Izvor:NSUzivo/Tanjug

Foto:Mogu da neću

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga