Ponovo štrajk zaposlenih u Katastru

Podeli:

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) saopštili su da su od danas ponovo stupili u štrajk u svim organizacionim jedinicama u Srbiji.

Kako je saopšteno, na sastanku Štrajkačkog odbora u utorak, 26. februara, konstatovano je da RGZ i Vlada Srbije nisu ispunili obaveze koje su predviđene Sporazumom kojim je okončan prethodni štrajk.

U vreme trajanja štrajka neće biti moguće predavati nove zahteve i biće obustavljeno izdavanje dokumenata od strane RGZ, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana.

„Smanjenje primanja jednom broju zaposlenih u januarskoj plati kao i neispunjavanje obaveze pokretanja nadzora nad radom rukovodstva RGZ od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavlja direktno kršenje Sporazuma. Pored toga nije formiran Odbor za praćenje primene i sprovođenja Sporazuma što je dovelo do pogrešnih tumačenja i umanjenja primanja zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Stoga, dodaje se, sindikati od rukovodstva RGZ i predstavnika Vlade Srbije zahtevaju da se svim zaposlenima obračunaju i isplate primanja po postignutom Sporazumu sa Vladom od 21. januara.

Sindikati zahtevaju i da se ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, „koja su dovela do pogrešnog tumačenja odredbi Sporazuma i umanjenja primanja“.

„Sindikati zahtevaju hitno pokretanje nadzora nad radom rukovodstva RGZ, utvrđivanje konkretne odgovornosti zbog nepoštovanja potpisanih Sporazuma i smenu ili ostavke odgovornih lica“, piše u saopštenju.

Od Rukovodstva RGZ se zahteva i javno objavljivanje informacije o statusu i poziciji GEOSRBIJA u okviru RGZ-a, broju angažovanih lica i njihovoj kadrovskoj strukturi.

RGZ: Ne dozvoljavaju građanima da uđu

Republički geodetski zavod je saopštio da su, bez ikakvog razloga, „politički instruisani sindikati pozvali zaposlene da uđu u štrajk na zakonom nepropisan način, iako su Vlada Srbije i rukovodrstvo RGZ ispunili sve zahteve definisane Sporazumom o prekidu štrajka od 21. januara 2019“.

Dodaje se da „menadžment RGZ preduzima sve zakonom propisane mere kako bi organizovao rad u službama katastra i omogućio građanima da ostvare svoja prava“.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga