Poljoprivredni inkubator za mlade na selu

Podeli:

Omladinski klub Novog Bečeja u partnerstvu sa opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR Banat),  potpisali su ugovor o saradnji na projektu „Poljoprivredni inkubator za mlade na selu“. On se finansira sredstvima Ministarstva omladine i sporta u okviru Javnog konkursa za programe i projekte za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade.

Prisutnima su se obratili predsednik Omladinskog kluba Novog Bečeja – Kristijan Lukić i zamenik predsednika opštine Novi Bečej – Branko Svilengaćin. Predstaviljene su najvažnije aktivnosti, očekivani rezultati i mogućnosti uključivanja svih interesnih grupa u samu realizaciju projekta, ali i benefite projekta po celokupnu lokalnu zajednicu.

Projekat teži da doprinese smanjenju nezaposlenosti u opštini Novi Bečej i kreiran je u skladu sa strateškim opredeljenjem lokalne samouprave – razvoju poljoprivrede. Implementacijom projektnih aktivnosti na jasan način kreiraće se uslovi za razvoj povrtarstva kroz stvaranje povoljnih okolnosti za zapošljavanje mladih u stakleničkoj proizvodnji. Kombinacijom teorijskih i praktičnih edukacija u oblasti poljoprivrede težiće se osnaživanju i ohrabrivanju mladih, kako bi se unapredili njihove kompetencije i podstakli ih da ostanu u svojim lokalnim zajednicama. Paralelno sa sprovođenjem edukacija, radiće se na izgradnji 3 plastenika u naseljenom mestu Kumane, koja će koristiti polaznici edukacija koji budu izradili i razvili najbolji biznis plan.  Tri mlade osobe započeće plasteničku proizvodnju i očekuje ih savetovanaje u periodu osnaživanja u meri koja im obezbeđuje održivost.

„Suštinska svrha projekta je u tome da pružimo nov koncept edukacije i podrške i da ga promovišemo na primeru prvih stanara u inkubatoru, a da nakon perioda od 2 godine oni budu dovoljno samostalni da sami započnu biznis. U iste inkubatore primićemo tada nove „stanare“ i ideja nam je da opština Novi Bečej u budućnosti postane jedna od vodećih opština u Vojvodini po proizvodnji povrća u plastenicima, te na taj način postane interesantna za potencijalne investitore u oblasti povrtarstva. Ovako osmišljen koncept direktno i indireknto može dovesti do zapošljavanja preko 50 mladih na teritoriji opštine“, rekao je Lukić.

Realizacija projekta traje 6 meseci, a ukupna vrednost projekta je 2.916.700,00 dinara. Finansijska sredstva Ministarstva omladine i sporta iznose 1.916.700,00 dinara, dok opština Novi Bečej sufinansira projekat u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

Kontakt detalji:
Kristijan Lukić – Omladinski klub Novog Bečeja, koordinator projekta, tel/fax 063/562-921, e-mail: lukickristijann@yahoo.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga