Podsticanje razvoja dualnog obrazovanja- PKS pozvala poslodavce da se prijave

Podeli:

Photo by Elle Hughes from Pexels

Poslodavci koji u narednoj školskoj godini žele da se uključe u model dualnog obrazovanja u Srbiji od danas mogu da se prijave putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije.

Poziv je otvoren do 30. novembra 2021. godine, a svi zainteresovani mogu na portalu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu.

Od sledeće, školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje se i sedam novih profila – elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda. Đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila.

Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, već u prvom razredu može početi da ide i u kompaniju, na učenje kroz rad. Na ovaj način usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku školovanja, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje. Poslodavac, kroz dualni model, smanjuje troškove obučavanja novozaposlenih i ulaže u budućnost svoje kompanije.

Prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama https://pks.rs/ i https://dualnoobrazovanje.rs/.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga