Podrška grada poljoprivrednim proizvođačima – 3,6 miliona dinara za unapređenje organske proizvodnje i opremanje plastenika

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je svečano uručio ugovore poljoprivrednim  korisnicima za podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća i cveća, kao i rasadničku proizvodnju. Za ove namene iz budžeta je izdvojeno oko 1,8 miliona dinara, a najveći iznos odobrenih sredstava po jednoj prijavi do 150.000 dinara.
 
Takođe, po drugi put sredstva su izdvojena za unapređenje organske proizvodnje – za nabavku sadnog i semenskog materijala dozvoljenog za upotrebu u organskoj proizvodnji, kontrolu zemljišta i plodova, sertifikaciju organske proizvodnje, kao i druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju – i za tu namenu izdvojeno je 1,8 miliona dinara. Iznos podsticaja po korisniku iznosi do 200.000 dinara.

Ugovori su uručeni korisnicima koji su ispunili uslove na konkursima, i to 8 ugovora za unapređenje organske proizvodnje i 5 ugovora za opremanje plastenika. Uručenju su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Rajko Kapelan i Dragica Ilić. Gradonačelnik je, nakon potpisivanja ugovora, porazgovarao sa korisnicima sredstava, koji su mu ovom prilikom izneli svoje predloge i sugestije za dalje doprinose razvojnim planovima grada, kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.
 – Videli smo koje su njihove potrebe, popričali smo sa njima kako možemo kreirati program za sledeću godinu, takođe, imamo značajan priliv informacija iz svake mesne zajednice u okviru akcije “Da nam sela budu bliža“, što nam dodatno olakšava kreiranje budžeta za narednu godinu – rekao je gradonačelnik Salapura.

Salapura je podsetio da je i dalje aktuelan program za poljoprivredne kredite registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada Zrenjanina, u subvencionisanju naknade obrade kredita i kamate. To je, kako je naveo, još jedan vid pomoći ovdašnjim poljoprivrednicima. Jedan od korisnika sredstava za podizanje i opremanje plastenika je Lazar Vucelja iz Melenaca, koji se uspešno bavi proizvodnjom cveća već sedam godina. Kako je rekao, cveće gaji pod plastenicima na oko 1200 kvadratnih metara i svoje proizvode uglavnom plasira na teritoriji grada Zrenjaninu i u Novom Sadu.

Kada je u pitanju organska proizvodnja, Gordana Šokšić iz Taraša je rekla da se njeno gazdinstvo organskom proizvodnjom bavi već 16 godina i da im ovaj vid podrške mnogo znači. Porodica Šokšić se bavi proizvodnjom krompira, cvekle, tikvica i bundeva, a osim neposredne prodaje na zelenoj pijaci, njihovi proizvodi nalaze se i u asortimanu velikih trgovinskih lanaca.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga