Počelo prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije

Podeli:

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je počelo prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije.

Mali je rekao da je pitanje subvencija definisano Uredbom Vlade Srbije, koja propisuje da će obveznicima biti uplaćeno 100 EUR po svakom prodajnom mestu i još 100 EUR po svakom prodajnom uređaju, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti uvećan za 20%, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministar je podsetio da će prijavljivanje za subvencije na portalu Poreske uprave ePorezi biti moguće do 31. januara 2022. godine.

– Da bi se prijavili za subvencije, poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države – naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Ministar je naglasio da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno da ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Mali je istakao da primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu, jer će država subvencionisati prelazak na novi model fiskalizacije.

– Obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije. Novca za te subvencije imamo dovoljno, šest milijardi dinara smo za to namenili, jer ne želimo da pravimo trošak privrednicima, već da zajedno uspešno završimo ovaj proces i počnemo sa primenom novog modela fiskalizacije – naveo je ministar.

Kako je istakao, neće se čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti redovno isplaćivane.

Mali je ponovo naglasio da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, te da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne koristi celom društvu i državi.

Uvođenje novog modela fiskalizacije je, dodao je, od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije, objavilo je Ministarstvo finansija.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga