Penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć više puta u 2019. godini

Podeli:

Penzioneri sa najnižim primanjima u Srbiji do kraja godine neće dobiti jednokratnu pomoć, ali će naredne godine ona stići i to dva puta, navode „Novosti“.
Novosti“ navode da će iznos od, kako se procenjuje, 6.000 ili 7.000 dinara, dobiti penzioneri sa najnižim primanjima, odnosno sa čekovima ispod 32.285 dinara, a na tom spisku je oko 1,3 miliona korisnika.
Podseća se da su prošle godine u novembru penzioneri dobili po 5.000 dinara i očekivali su da će pomoć stići i ove jeseni. „Novosti“ navodi da s obzirom na to da je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, novca u državnoj kasi nema i za novčanu pomoć.
Momo Čolaković iz PUPS-a rekao je tom listu da će „pomoć stići već na proleće, a sledeća na jesen“.
Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima. S druge strane, usklađivanje penzija mora da postoji za sve od najnižih do najviših iznosa, dok o onima sa najmanjim čekovima država mora dodatno da brine. Osim države, mislim da bi tome trebalo da se priključe i lokalne samouprave„, smatra Čolaković.
Navodi se da u nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan.
„Novosti“ navode da je u 2016. za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi dinara.
Autor: Novosti

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga