Ovoliko će Tenis plaćati državnu zemlju na godišnjem nivou

Podeli:

Tenis državnu zemlju godišnje plaća 207 evra po hektaru.

Nemačka kompanija Tenis, koja će najverovatnije na 30 godina zakupiti oranice u Srbiji, plaćaće u proseku 207 evra za hektar zemljišta godišnje, objavile su Večernje novosti.

Tenisu je za sada odobreno 2.420 hektara zemljišta u okolini Zrenjanina i skoro isto toliko u okolini Kikinde, a u tim mestima biće izgrađena i prvi objekti za uzgoj, tov, klanje i preradu svinjskog mesa.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za Novosti da je postupak izdavanja državnog zemljišta Tenisu išao veoma sporo, jer je svaka parcela proveravana u katastru kako bi se utvrdilo da li je u procesu restitucije ili ima upisanu hipoteku koja ne može da se skine.

„Nemačka kompanija Tenis čeka dozvole za još tri lokacije – Plandište, Vršanj i Sečanj. Njima je zemlja iznajmljena po ceni koja je veća od prosečne, oko 207 evra po hektaru godišnje, dok naši stočari dobijaju po 190 evra. Uz to, Tenis će morati da proloži obavezno i bankarske garancije“, rekao je Nedimović.

Ministar dodaje da je Tenis tražio ukupno 15 hiljada hektara zemlje, na pet lokacija po 3.000 hektara, ali da su dobili 20 odsto manje od toga.

 

 

 

 

Autor teksta: Novosti

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga