Osam decenija od tragičnih ratnih događaja 1942. godine

Podeli:

Osam decenija prošlo je od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”, kada su fašisti 9. januara 1942. godine počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije i pogubili trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine. 

Obeležavajući ovaj datum kao i svake godine, ispred spomenika na Žitnom trgu u Zrenjaninu okupili su se predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR Zrenjanin, Gradskog odbora SNS Zrenjanin i potomci stradalih sugrađana.

Nakon što je služen pomen stradalim sugrađanima i odata im pošta, položeni su venci na spomenik, a potom je istoričar Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, podsetio prisutne na zbivanja u našem gradu tokom prve ratne zime i na Božić 1942. godine. 


– Grad, nažalost, pamti ove teške trenutke, zločine tadašnjeg okupatora, upravo ovde, u tadašnjem Velikom Bečkereku, prethodno Petrovgradu i danas Zrenjaninu. Ta akcija Špilera, šefa nemačke policije u Banatu, usledila je nakon ubistva tri policajca, u okolini Dragutinova, današnjeg Novog Miloševa, 25. avgusta 1941. godine. Na osnovu toga, sprovodeći naređenje da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika ili policajca mora likvidirati sto građana, trećeg januara streljano je devet ljudi u Kikindi, a potom trideset u našem gradu, trideset u Dragutinovu, još trideset u Kikindi, isto toliko u Banatskom Aranđelovu i Mokrinu. U našem gradu, pod snegom, 9. januara, streljani su naši sugrađani u dvorištu zgrade suda, među njima i istaknute ličnosti, poput dr Laze Mijatova, i jedna žena, Olga Ubavić. Potom su ih, na troje zaprežnih kola, po deset na svakim, dopremili do ovog trga i obesili ih, na 24 sata, da bi se zastrašilo stanovništvo. Međutim, to je samo pojačalo otpor među rodoljubima i još više ih ohrabrilo u borbi za slobodu – kazao je Radaković. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga