Oglasila se kompanija Linglong povodom situacije sa radnicima iz Vijetnama

Podeli:

Povodom aktuelne situacije u Zrenjaninu, kompanija Linglong se oglasila sledećim saopštenjem:

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd).

Želimo da naglasimo da je u potpunosti netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga. Naša kompanija, a u skladu sa važećim Zakonom o radu, nema u radnom odnosu zaposlene iz Vijetnama. Kompanija Linglong je u potpunosti odvojeno pravno lice od izvođača sa kojima sarađuje, te je jedina obaveza Linglonga prema svojim izvođačima, da im plati naknadu za obavljeni posao po ugovoru, na način i u rokovima kako je to predviđeno ugovorima sa podizvođačima.

Iako Linglong  ne može pravno da utiče na način tretiranja radnika od strane svojih izvođača radova, to naravno ne znači da Linglong kao investitor izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti. Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te Vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju i dele svi koji sarađuju sa našom kompanijom. Već sada zajedno sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike radimo na izradi plana smeštanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život. Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima. Isto tako, od izvođača smo dobili informaciju da su pasoši vraćeni vijetnamskim radnicima„, navodi se u saopštenju kompanije Linglong.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga