Održana sednica Gradskog veća

Podeli:

Sednica Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura održana je danas u Velikoj sali Gradske kuće, a na dnevnom redu bilo je 30 tačaka.

Članovi veća usvojili su predloge Odluka i izmeni i dopuni Odluka o osnivanju pojedinih ustanova i preduzeća, kao i izveštaje o poslovanju za 2021. godinu.

U nastavku sednice utvrđen je i Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o manifestacijama od posebnog značaja za grad Zrenjanin te je na taj način uvrštena još jedna manifestacija – Dani porodice, koja će biti održavana u mesecu avgustu. Izvestilac po toj tački, Jelena Dragić kazala je da će Zrenjanin biti jedini grad koji organizuje ovakvu manifestaciju koja za cilj ima promovisanje i očuvanje porodičnih vrednosti.

Članovi Veća usvojili su i Predlog Odluke o izmeni Odluke o zaduživanju grada Zrenjanina radi finansiranja kapitalnih investicija. Izvestilac Euđenija Besu navela je da je Skupština grada Zrenjanina na sednici održanoj dana 31. jula 2021. godine donela Odluku o zaduživanju grada Zrenjanina radi finansiranja kapitalnih investicija, i da je sada Izmenu navedene Odluke potrebno izvršiti zbog preusmeravanja namene sredstava, jer je prvobitnom Odlukom planirana kapitalna rehabilitacija ulica, a tokom realizacije definisanih projekata prioritet je dat izgradnji puteva i parkinga. Iznos ostaje nepromenjen, sto miliona dinara.

Gradonačelnik Salapura rekao je obraćajući se članovima Veća da se na teritoriji grada Zrenjanina trenutno realizuju ugovori koji se tiču asfaltiranja u vrednosti od milijardu dinara.

– To je ozbiljan iznos i ozbiljna investicija i ulaganje u putnu infrastrukturu, naravno, ti radovi finansirani su od strane Grada Zrenjanina i eksternih izvora finansiranja i to je lepa vest na koju bi trebalo svi da smo ponosni, a isto tako i na iznos od milijardu dinara koje nam je dodelila Vlada Srbije a tiče se dve stavke; opremanje zone “Jugoistok” u iznosu od 448 miliona i dobijanje novca za zamenu vodovodnih cevi i ugradnju regulacionih uređaja u iznosu od 512 miliona. Dakle, ozbiljne investicije i ozbiljna ulaganja za boljitak našeg grada – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Gradonačelnik je obavestio Gradsku toplanu i JKP “Čistoća i zelenilo” da je primio njihove zahteve za korekciju cena, ali da će to biti odloženo iz više razloga – u slučaju Gradske toplane iz razloga dobijanja konačne cene energenata za naredni period , a u slučaju ostalih javnih preduzeća koliko će se to odraziti na gradski budžet, ali i na budžet krajnjih korisnika.

Takođe, usvojeni su i Izveštaj o radu Lokalnog ombudsmana grada Zrenjanina za 2021. Godinu, kao i Predlog Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode i Predlog Pravilnika o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća i stanova putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote.

Po završetku sednice zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je novinarima da se nakon održavanja ove sednice očekuje i zakazivanje sednice Skupštine grada u roku od sedam dana kako je i predviđeno poslovnikom Skupštine.

– Veoma značajne su i dve tačke koje su danas usvojene, a na osnovu kojih Grad Zrenjanin nastavlja programe unapređenja energetkse efikasnosti, zajedno sa ministarstvom Republike Srbije ulažemo 30 miliona dinara direktne pomoći građanima, sa učešćem građana, očekujemo da se preko 60 miliona dinara iskoristi za unapređenje energetske efikasnosti – rekao je zamenik Saša Santovac.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga