Održana 13. sednica Gradskog veća – u fokusu predlog Odluke o mesnim zajednicama i statutarna pitanja javnih preduzeća i ustanova

Podeli:

Sednica Gradskog veća, 13. u aktuelnom sazivu, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, a na dnevnom redu našlo se 15 tačaka. Predlozi odluka, na koje su dali saglasnost gradski većnici, naći će se i na narednoj sednici Skupštine grada, najverovatnije narednog petka.  

Sednicom je predsedavao gradonačelnik Simo Salapura, a u fokusu su se našli predlozi Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji grada Zrenjanina, Odluke o pokretanju postupka pribavljanja građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom, kao i predlozi odluka o izmenama i dopunama statuta u nekoliko javnih preduzeća i ustanova kulture. 

 Donošenju Odluke o mesnim zajednicama pristupilo se iz potrebe boljeg rada i funkcionisanja mesnih samouprava i usklađivanju iste sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, o čemu je izvestila zamenica sekretarke Skupštine grada Zrenjanina Sanja Bursać. 

 Odluku o pokretanju postupka pribavljanja građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom obrazložila je Milica Samardžija, iz Odeljenja za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave, a tiče se zemljišta u Mužlji, koje je u stečajnoj masi ZZ “Mužljanski ritovi”. Građevinsko zemljište pribavlja se uz naknadu, u cilju njegovog privođenja planskoj nameni, a koje se prema Planu generalne regulacije “Mužlja”, nalazi u nameni javne površine-ulica.

Odluke sa današnje sednice prokomentarisao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je, takođe, kao najznačajniju ocenio Odluku o mesnim zajednicama na teritoriji grada Zrenjanina. 

– Njom se reguliše način funkcionisanja mesnih zajednica, ali i način izbora članova saveta u njima. Više nećemo imati nadzorne odbore, već isključivo savete, koji će se birati po proporcionalnom izbornom sistemu, a kontrola nad izborima biće u nadležnosti Gradske izborne komisije, što dosadašnja odluka nije dozvoljavala. Takođe, nastavili smo s aktivnostima u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Grada Zrenjanina i današnjom odlukom regulisali način funkcionisanja JKP “Vodovod i kanalizacija”, nakon gradnje postrojenja i dobijanja upotrebne dozvole – rekao je Santovac i dodao da su značajne i odluke o usklađivanju statuta ustanova kulture u  Zrenjaninu u skladu sa zakonom, kao i predlog odluke o stupanju Grada Zrenjanina u proces pribavljanja parcela koje se nalaze u stečajnoj masi Zemljoradničke zadruge “Mužljanski ritovi”, a planom regulacije predviđene su za putnu infrastrukturu.    

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga