Od 1. septembra potpuno novi sistem nastave u školama

Podeli:

Nastava za srednjoškolce kreće u školskim klupama, ali će biti mogućnosti i onlajn učenja. Ministarstvo prosvete pripremilo je nekoliko modela, ali će varijanta nastave praktično najviše zavisiti od mogućnosti škole da zadovolji epidemiološke uslove.

– Praktično će biti izjednačen izbor i za srednje i osnovne škole, a to znači i nastava u klupama i onlajn. Međutim, bilo da đaci imaju klasičnu nastavu ili onlajn, svi će morati u školu da bi bili propitani – rekao je za „Blic“ ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mnogo manje problema sa organizacijom nastave od 1. septembra, Ministarstvo prosvete imaće sa srednjoškolcima, nego sa osnovcima. I to iz nekoliko razloga.

Prvo radi se o manjim grupama, odnosno o manjem broju đaka nego što ih ima u osmoletkama, a s obzirom na njihov uzrast oni nemaju problema da ostaju sami kod kuće što nije slučaj sa decom od prvog do četvrtog razreda osnovne.

Za sve škole i osnovne i srednje važe iste bezbezbednosne mere: za svakog đaka mora da bude obezbeđena površina od četiri kvadratna metra, u učionicama će moći da bude do 15 učenika, a srednjoškolci će kao i osnovci, nositi maske.

Kod dualnih i srednjih stručnih škola teoretski deo će biti u samim obrazovnim ustanovama, a praktični po kompanijama. Tako ćemo imati situaciju da dok je deo razreda na nastavi, drugi će biti na vežbama izvan škole.

– Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dve smene – kaže ministar prosvete.

Kako će to u praksi izgledati?

– To praktično znači podelu pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i ćetvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima. Potom se smenjuju. Vežbe i ispitivanja su, međutim, svima u školi. Time svi dobijaju kontinuitet u radu. Nikome neće biti uskraćena ni nastava, niti propitivanje – objašnjava Šarčević.

Vreme koje se provodi u klupama biće prilika za vežbe, propitivanje, pojašnjavanje gradiva.

Naravno, baš kao i kod osnovnih škola ostaje pravilo da oni koji su bolesni, ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu.

– Naravno, svi ovi modeli koje je pripremilo Ministarstvo prosvete podložni su promenama zavisno od epidemiološke situacije koja u Srbiji bude vladala kako 1. septembra na početku nove školske godine, tako i kasnije tokom oba polugodišta – kaže ministar.

Ministarstvo je u proteklom periodu uradilo istraživanje i poprilično se razlikuju kapaciteti škola ali i po regijima. Školama će biti data autonomija da u saradnji sa roditeljima izaberu model. Nastava od 1. septembra najkraće bi se mogla opisati – kombinacija nekoliko modela, koji će zavisiti od kapaciteta škole, potrebe đaka i obaveza roditelja. Cilj tokom pandemije – bezbednost, da đaci imaju kvalitetnu nastavu i uče, ali i da se ne remete obaveze porodice.

 

 

 

 

 

Izvor:blic.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga