Od 1. juna veći broj građana moći će da ostvari pravo na povlastice za struju

Podeli:

Od sledećeg meseca više građana moglo bi da dobije povlastice za struju.

Na snagu stupa novi pravilnik po kojem se granica za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca povećava za neke kategorije i do 600 dinara. Od početka godine popuste na struju koristilo je oko 75.000 građana, saznaje RTS.

Do 250 kilovata struje besplatno dobijaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečjeg dodatka direktno, bez podnošenja zahteva.

Nadležne gradske i opštinske službe spiskove korisnika dostavljaju Ministarstvu energetike i na osnovu njih EPS umanjuje račune.

Pravo na olakšice imaju i drugi građani, ali moraju da podnesu zahtev. Da li će povlastice ostvariti zavisi od prihoda i broja članova domaćinstva, ali se od 1. juna šansa uvećava.

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.848,60 dinara, sa dva i tri člana do 21.619,25 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 28.385,45 dinara, sa šest i više članova do 35.696,30 dinara.

Većina lokalnih samouprava konačno je građane oslobodila bar troška podnošenja zahteva.

Povlastice na besplatnih do 75 kubnih metra gasa mesečno, mogu da se ostvare od oktobra do aprila. Tu pogodnost koristi malo građana, protekle grejne sezone tek 52 domaćinstva, javlja RTS.

 

 

 

 

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga