Blistav sportski jubilej: Pola veka od osvajanja šampionske titule Jugoslavije Odbojkaškog kluba „GIK Banat“

Podeli:

Dugim i toplim aplauzom u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu nagrađeni su nekadašnji odbojkaši GIK “Banata” iz Kleka, na svečanosti organizovanoj povodom 50. godišnjice od osvajanja titule šampiona Jugoslavije, u sezoni 1971/72. godine. Devet igrača iz tog sastava ponovo je u rukama držalo dresove u kojima su 6. maja 1972. godine postali šampioni, doduše replike dresova, ali su se, kroz sećanja i priče iz tog perioda, vratili u godine kada je u selo sa nepune dve hiljade stanovnika stigla titula najboljih, u zemlji sa više od 20 miliona stanovnika.

Okupili su se u Kleku i Zrenjaninu Milorad Kijac, Milorad Mičić, Milenko Vuković, Branko Berak, Branko Vujović, Miro Ćuk, Slobodan Damjanac, Radomir Dursun i Milenko Šegrt, koji su prvo odali poštu preminulim saigračima, kapitenu Milošu Grbiću, Slobodanu Grbiću i Nedeljku Ivankoviću. Igračima iz šampionskog sastava pridružili su se potomci pokojnih odbojkaša, sin Radoslava Ateljevića, koji nije mogao da prisustvuje svečanosti, kao i nekadašnje članice ženske ekipe GIK “Banata”, sadašnji članovi OK “Klek Srbijašume”, odbojkaški i sportski radnici iz grada i regiona i čelnici Grada Zrenjanina, gradonačelnik Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić.

Zajedno su prisustvovali otkrivanju spomen-obeležja na zgradi OŠ “Jovan Dučić” u Kleku, s natpisom Sportski centar „Miloš Grbić“, a potom je u Gradskoj kući održana svečana akademija, uz prigodna obraćanja i dodelu plaketa i zahvalnica povodom ovog blistavog sportskog jubileja.

Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio gradonačelnik Simo Salapura, posebno se zahvalivši članovima šampionske ekipe što su deo sportske istorije grada Zrenjanina i što su svojim dometima i rezultatima doprineli da ovaj grad u sportu postane to što jeste, da ponese titulu “Evropski grad sporta” i bude jedinstven primer sredine koja je iznedrila toliko šampiona i uspešnih klubova. Uporedio je dostignuće odbojkaša GIK “Banata” i košarkaša “Proletera”, iz 1956. godine.

– Do danas Zrenjanin je jedini grad u Srbiji, osim Beograda, koji je imao šampiona u košarci. Klek je jedino selo u Jugoslaviji koje je iznedrilo šampione, i to kada su pre njega u odbojci prvaci stizali samo iz Beograda, Zagreba i jednom iz Maribora. Klek ima u to vreme 1950 stanovnika i ekipu sastavljenu samo od vas, koji ste u njemu odrasli i živeli. To je kuriozitet u svetskim razmerama, ne samo kada je odbojka u pitanju. Pola veka od osvajanja titule dovoljno je dug period da se taj rezultat preseli u legendu. Nekom ko to nije doživeo teško je danas objasniti da je na utakmicama u “Medisonu” bilo više Klečana nego što ih je ostajalo u selu, da je Zrenjanin ljubomorno prisvajao GIK-ovce kao svoje, a da se do titule stiglo od kanapa razapetih između dva drveta i terena od crvene šljake, samo nekoliko godina ranije – istakao je Salapura.

Posebno je pomenuo i najveća odbojkaška imena iz Kleka, i ukazao na domete njihovog uspeha.

– Odbojkaška porodica Grbić stigla je do Kuće slavnih, do broja medalja koje prelaze broj 30, do svetskih i olimpijskih visina. Međutim, i Miloševi saigrači su se ostvarili kao ljudi, i profesionalno i privatno, i dokazali po ko zna koji put da sport stvara dobre ljude, koji znaju i umeju da sportsku disciplinu i fer-plej prenesu i u život i u posao kojim se bave. Klek može biti ponosan na svoje sportiste, baš kao i grad Zrenjanin. Povodom prošlogodišnje titule “Evropskog grada sporta”, čestitke su nam stizale iz najviših sportskih foruma i organizacija u Srbiji, ali i iz drugih zemalja, posebno iz regiona. I prilikom brojnih poseta i sportskih događaja koje smo imali, razgovora i obilaska našeg muzeja sporta, mnogi naši sportski prijatelji ukazivali su upravo na uspehe klečanskih odbojkaša. Kako vreme odmiče i godine prolaze, njihov rezultat postaje sve vredniji i veći. Postaje, zaista, legenda i pojam za nezaborav – poručio je gradonačelnik Zrenjanina.

Jovo Vuković, novinar iz Kleka, evocirao je uspomene na period u kom se stvarala šampionska ekipa i pokušao da objasni fenomen odbojke i tolikog broja sportskih talenata u tom selu. Pobrojao je i čitav niz igrača i igračica koji su nastupali u reprezentativnim selekcijama, bili članovi stručnih štabova nacionalnih timova ili odbojkaški funkcioneri.

Prigodnim rečima, skupu su se obratili i Milorad Felbab, predsednik OK GIK “Banat” u vreme osvajanja titule šampiona, kao i Petar Bogunović, potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije i predsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine, istakavši značaj osvajanja titule odbojkaša iz Kleka za razvoj i domete tog sporta u Vojvodini.

U ime prisutnih igrača iz šampionske ekipe, uz puno emocija, sećanja na dane mladosti, na zajedništvo u timu i posvećenost sportu, evocirao je Branko Berak, ponosno u rukama držeći dres sa brojem “1” i natpisom OK GIK “Banat”.

Plakete i zahvalnice nekadašnjim odbojkašima i pojedincima iz sportskih foruma i organizacija uručili su potpredsednik OK “Klek Srbijašume” i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i Rajko Petrović, sportski direktor kluba i predsednik Sportskog saveza grada Zrenjanina.

U ime igrača iz 1972. godine koji više nisu među živima, ili nisu mogli da prisustvuju današnjoj proslavi, plakete su primili Vladimir Vanja Grbić, svetsko sportsko ime i član odbojkaške Kuće slavnih, Aleksandar Ivanković, Zoran Ateljević i Ilija Grbić. U ime trenera šampionske ekipe i jedinog koji nije bio iz Kleka, pokojnog Lazara Grozdanovića, plaketu je primio sin Petar. Plakete su primili i potomci saradnika Lazara Grozdanovića, Rajka Kijca i Rajka Ćuka.

Buketima cveća nagrađeno je i pet dama koje su u to vreme branile boje ženskog odbojkaškog kluba GIK “Banat” – Rajka Papić, Radmila Kijac Tabački, Anđa Sparavalo Doroškov, Bosa Đajić i Dobrila Dursun Zečar.

Iz odbojkaških organizacija, svečanosti su prisustvovali i Milutin Popović, predsednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Nedžad Osmanhadžić, potpredsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine. Tokom akademije, prikazani su i fragmenti dokumentarnog filma posvećenog odbojkašima iz Kleka, autora Miroslava Vislavskog i u produkciji Radio-televizije Vojvodine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga