Obeležena slava hrama Uspenja Presvete Bogorodice i Grada Zrenjanina

Podeli:

Kroz centar grada i ove godine prošla je svečana litija, čime je po osmi put na ovaj način, od obnavljanja te tradicije 2013. godine, obeležen Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, “Velika Gospojina”, hramovna slava Uspenske crkve i slava Grada Zrenjanina. Litija je krenula iz crkvene porte, prošla Svetosavskom ulicom, nastavila Ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića, sve do Trga slobode, gde je održana služba na kojoj je čitano Sveto Jevanđelje. Služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve Eparhije banatske.

 
 
 
 
Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice nosila su, na čelu litije, deca u narodnim nošnjama, a za crkvenim velikodostojnicima su išli predstavnici Grada Zrenjanina, na čelu sa predsednikom Skupštine grada Čedomirom Janjićem, doskorašnjim zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem i pomoćnicima Duškom Radišićem i Simom Salapurom. Ikonu, koja je prenoćila u hramu, iz ruku protojereja Radivoja Nađalina, starešine hrama Uspenja Presvete Bogorodice, primio je Janjić i sa Santovcem je izneo iz hrama. Potom su je predali deci koja su je pronela kroz centralne gradske ulice, do Trga slobode i nazad u hram. 
 
Učešće u litiji, ovoga puta organizovanoj u skladu s epidemiološkom situacijom u gradu i zemlji i uz nešto manji broj učesnika u odnosu na prethodne godine, uzeli su pripadnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, pripadnici Komunalne policije, odbornici Skupštine grada, predstavnici Gradske uprave, članovi kulturno-umetničkih društava i građani Zrenjanina. 
 
 
 

U povratku sa Trga slobode litija je prošla Gimnazijskom, Ulicom Svetozara Markovića i ponovo Svetosavskom, do hrama. 
 
Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koja svakog 28. avgusta izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu upravo od strane episkopa banatskog Nikanora, i od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika. Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina, koji je u obliku ovalnog ili kružnog štita sa srebrnim rubom, s obe strane okruženim zlatnom niti, čiji završetak je u gornjem delu. Iz njega na sve strane zrači nebeska svetlost. Blažena Devica Marija u uspravnom položaju, licem napred okrenuta, okružena je letećim anđeoskim glavama, u oblacima raspoređenim u polukrugu koji odvajaju štit. Glava joj je okružena sjajnim nimbom, otpuštena kosa pada niz levo rame, ruke stavljene za molitvu na grudima, obučena u belo odelo, svetlo plavi ogrtač iznutra presvučen skerletom. 
 
 
 
 
Donji deo štita kao osnovu zauzima pod crvene boje sasatavljenog od ploča naizmenice i vidljivo poređanih. U sredini počiva telo Blažene Device Marije na otvorenom mestu, dajući utisak pogrebnog odra sa otkrivenim pokrovom, zlatnim svećnjacima i svećama koje gore. Apostolima, kojih je s jedne strane tri, a s druge četiri, glave su okružene nimbom, tužnog lica, gestovima koji izražavaju bol, okružuju i prate poštovanu majku svog božanskog učitelja. Iznad grba vidi se zidina grada sa pet kula u obliku krune, podloga je plava, a likovi srebrnaste boje.
 
Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, takođe je posvećena uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo “i predala svoj duh u ruke Spasitelja”. Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se, između dva svetska rata, tradicionalno obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga