Novine u školovanju od 1. septembra

Podeli:

Iako se ne zna kada i kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini, određene promene u programu obrzovanja su usvojene. Najviše promena tiče se četvrtog i osmog, ali i završnog razreda gimnazije.

Reformisani program podrazumeva da će u narednoj školskoj godini učiti i o veštačkoj inteligenciji gde će se đaci upoznavati sa primenom veštačke inteligencije u raznim sferama savremenog društva.

Programom rada planirane su slobodne nastavne aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine, Medijska pismenost, Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost, kao i programi koje je škola sama pripremila ili programi starih izbornih predmeta – Crtanje, slikanje i vajanje, Hor i orkestar, Čuvari prirode, Šah, Svakodnevni život u prošlosti.

Maturanti gimnazije više neće izučavati Ustav i pravo građana, jer se od septembra ovaj predmet pripaja sociologiji što podrazumeva veći fond časova pomenutih predmeta. Takođe, učenicima četvrtog razreda gimnazije biće ponuđeno devet izbornih predmeta, od kojih će oni izabrati dva.

Uvedeno je sedam novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, a to su: tehničar štampe, obućar, stolar, trgovinski tehničar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, tehničar za operativnu forenziku, tehničar PTT saobraćaja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga