U okviru akcije “Posadi svoj hlad” gradu Zrenjaninu donirano 3.500 sadnica platana

Podeli:

Gradu Zrenjaninu donirano je 3500 sadnica platana u sklopu akcije „Posadi svoj hlad proleće 2022. godine”, koju NVO „Zeleni razvojni centar“ iz Sremske Mitrovice organizuje u saradnji sa firmom „Legacy International“ koja je organizator teniskog ATP turnira u Beogradu uz podršku tenisera Novaka Đokovića. Sadnice koje su predmet donacije su dvogodišnje i poseduju odgovarajuće potvrde i sertifikate. S obzirom da je reč o mladim i krhkim sadnicama, predloženo je doškolovanje istih, uz saradnju sa Poljoprivrednom školom iz Zrenjanina.

Tim povodom, zadrugu su posetili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, Vladimir Vujin tehnički direktor JKP “Čistoća i zelenilo”, kao i Danka Drljan Žurž iz Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave, a dočekali su ih direktor Poljoprivredne škole Vladimir Popov, profesori i učenici škole.

Zamenik Santovac se zahvalio NVO “Zeleni razvojni centar”, a posebno teniseru Novaku Đokoviću koji je odlučio da gradove u Srbiji ozeleni.

– Zrenjaninu je dodeljeno 3.500 sadnica platana, vrste koja krasi i svetske metropole. Odlučili smo da zajedno sa našom Poljoprvrednom školom i JKP “Čistoća i zelenilo” na prostoru gde učenici te škole izvode praktičnu nastavu zadržimo ove sadnice, šest meseci, ili godinu dana, kako bi ojačale i postale reprezentativan i otporan sadni materijal, a zatim da ih zasadimo po svim delovima grada – rekao je Santovac i istakao da se na taj način nastavlja akcija ozelenjavanja grada koja će stvoriti kvalitetnije uslove življenja u našem gradu.

Direktor Vladimir Popov pojasnio je da će se na parceli škole raditi “školovanje platana”.

– Biljke su mlade i osetljive i mi ćemo ih postepeno prilagoditi novim uslovima i pripremiti za sadnju za sledećih godinu i po dana na njihovo konačno mesto. Na taj način pokušavamo da očuvamo što veći broj biljaka kako bi svih 3.500 stabala bilo ukras grada – rekao je Popov.

Sa učenicima te škole svih obrazovnih profila će se, kako je rekao, raditi sadnja, doškolovavanje biljaka, razvačenje sistema za navodnjavanje i đubrenje, a biće uključeni i kasnije u sadnji drveća po gradu.Biće to lepo iskustvo za naše učenike i profesore, spojili smo mnogo korisnih i lepih stvari – rekao je Popov.

Govoreći o sadnicama Danka Drljan Žurž je navela da je reč o veoma otpornoj brzorastućoj vrsti koja dostiže visinu do 40 metara u gradskim uslovima i koja podnosi temperature i do minus 35 stepena, široke krošnje do 20 metara.

Navela je i da pri sadnji trebalo voditi računa o dubini sadnje kako ne bi došlo do podizanja parkinga, ili staza koje okružuju drvo. 

– U našem gradu postoji lep drvored na Bulevaru Veljka Vlahovića koji je krajem prošle godine obnovljen sadnicama platana i nadamo se da ćemo ove sadnice, kada stasaju i odškoluju se do kraja, moći da iskoristimo i na drugim lokacijama predviđenim za sadnju – kazala je ona.

Drljan Žurž je napomenula da još nije poznata lokacija na kojima će platani biti zasađeni, ali da će to biti odlučeno u saradnji sa JKP “”Čistoća i zelenilo”.

Inače, platan predstavlja omiljeno drvo u urbanim sredinama. Mnogi bulevari svetskih metropola duguju deo svog šarma ovom prelepom drveću. Može doživeti starost i do 500 godina.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga