Nova prilika za poljoprivrednike – RWA Srbija od sada i u Zrenjaninu

Podeli:

RWA je najstarija zemljoradnička kreditna zadruga na svetu, formirana u 19. veku u Nemačkoj. Cilj osnivanja je bila zaštita seljaka od zelenaških kredita i stvaranje uslova za organizovano finansiranje poljoprivredne proizvodnje. Pojavom pionirske kreditne zadruge Rajfajzenovskog tipa, seljaci su stekli pravo na članstvo bez visokih uloga i poslovanje isključivo sa zadrugarima. Pri tome je jedini kapital zadruge bio nedeljivi rezervni fond, koji se formirao iz zadružne dobiti.

Sistem zadruge utemeljene na ekonomskim beneficijama i dobročinstvu, pokazao se kao idealno rešenje za tadašnje dužničke probleme poljoprivrednika. Zbog jednostavne organizacije i uspešne borbe s konkurentskim privatnim bankarskim institucijama, zadružni pokret Rajfajzenovskog tipa uskoro se proširio na druge evropske zemlje.

Vođeni istim načelima, austrijski zadrugari su osnovali kompaniju RWA (Raiffeisen Ware Austria), koja uspešno posluje nekoliko decenija. Danas, i dalje u vlasništvu zadrugara, kompanija RWA je jedan od najvećih dobavljača gotovih formulacija mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu bilja, kao i jedan od najvećih izvoznika i trgovaca merkantilne robe. Ogranci matične kompanije su rasprostranjeni na teritoriji susednih zemalja –  Mađarske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Češke i Hrvatske.

RWA Srbija uspešno posluje na srpskom tržištu 13 godina. Za to vreme, stekla je poverenje domaćih agrara, na šta ukazuje sve češća prisutnost RWA sortimenta u setvenim strukturama kod vodećih poljoprivrednih proizvođača. Sorte kukuruza, soje, suncokreta, uljane repice i pšenice iz sezone u sezonu su s prinosom u vrhu, što opravdava kontinualnu selekciju i prilagođavanje proizvodnih karakteristika semenskog programa lokalnim uslovima. 

Iskustvo domaćih agrara tokom proteklih godina, svrstava semenski i program za zaštitu bilja pod okriljem RWA, u sortiment pouzdanog kvaliteta. Kao vodeća sorta soje, izdvaja se Wendy PZO, registrovana 2014. godine u našoj zemlji.

Višegodišnje praćenje ove sorte, pokazalo je da pri povoljnim uslovima može postići prinos od preko 5 t/ha. Kada je reč o uzgoju kukuruza, titulu lidera u FAO 400 grupi zrenja opravdao je hibrid Tweetor, koji u Srbiji postiže vrhunske rezultate u poslednje tri godine. Visok genetski potencijal za prinos čini ga sve traženijom sortom, a godišnje beleži prinos od 13 – 15 t/ha suvog zrna kukuruza. Izveštaji domaćih poljoprivrednih proizvođača o trenutnom stanju useva pod sortom Tweetor, svedoče o stabilnosti RWA semena pri niskim temperaturama.

Uz podršku matične kompanije iz Austrije, RWA Srbija ulaže u razvoj domaće poljoprivrede. Uporedo s radovima na izgradnji silosa u Rumenci, koji su uveliko u toku, RWA Srbija nastavlja da se širi. Krunu dosadašnje uspešne saradnje sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima, predstavlja otvaranje novog otkupnog mesta u Zrenjaninu. Na novoj lokaciji, RWA Srbija će vršiti  otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje robe po unapred poznatim cenama pre same žetve i snabdevanje poljoprivrednika repromaterijalom. Otkupom gotovih poljoprivrednih proizvoda od domaćih proizvođača, kompanija RWA jača poziciju agrara u društvu i privredi.

Kroz višedecenijsko iskustvo u unapređivanju sorti, direktnu uključenost u oplemenjivačke aktivnosti i konstantne inovacije sortimenta, kompanija RWA sve uspešnije parira konkurenciji i bez sumnje postavlja standarde kvaliteta. Proverena genetika, bogata ponuda i bezbednost primene sertifikovanih semena, kao i ulaganje u razvoj domaće proizvodnje, pozicioniraju kompaniju RWA kao ozbiljnog partnera u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nalaze se u Prvomajskoj ulici BB. 

Za sve dodatne informacije možete pozvati 062/646-707

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga