Narodni muzej Zrenjanin: Izložba „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“

Podeli:

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 29. aprila, sa početkom u 17 časova biće svečano otvorena izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom “Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara.

Izložba „Strma ravnica“ obeležava jubilej jednog veka kolonizacije vojvođanskih oblasti. Nakon Prvog svetskog rata i formiranja Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca došlo je do značajnih demografskih promena. Dobrovolјci srpske vojske imali su pravo na obećanu im zemlјu u mladoj državi. Najveći broj kolonista dobrovolјaca dolazio je iz dinarskih predela Kralјevine SHS, tačnije Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, ali i iz Banata, Bačke, Baranje, Srema i Slavonije. Zajedno sa kolonističkim talasom pomeralo se i lokalno slovensko stanovništvo dok su iz Mađarske i Rumunije pristizale one srpske porodice koje su se odlučile da optiraju i nasele se u novonastaloj južnoslovenskoj državi.

Kao rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, izložba „Strma ravnica“ predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima. Od odlikovanja, oružja, dokumenata, narodnih nošnji do polјoprivrednih radila, građe, alata, pokućstva i fotografija. Izložbu prate dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovolјačkih porodica, rušenja spomenika Kralјa Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovolјačkih naselјa i pravlјenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista.

Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovolјaca. Uz njihovu pomoć, ali i uz pomoć recenzenata, stručnih saradnika, kolega, prijatelјa i ostalih lјudi dobre volјe izložba „Strma ravnica“ javnosti predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovolјaca kolonista iz Velikog rata.

Nadležni kustosi u zrenjaninskom Narodnom muzeju su Vladislava Ignjatov, viši kustos istoričar, i Aleksandra Đukić, kustos etnolog-antropolog. Izložba će trajati do kraja maja 2022. godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga