Najveće gradilište u Srbiji nalazi se u Zrenjaninu

Podeli:

Najveće gradilište u Srbiji, na površini od sto hektara, ili 200 fudbalskih igrališta, nalazi se trenutno u industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu, gde je u toku realizacija višefazne gradnje proizvodnog kompleksa kompanije “Linglong Tajr”. Na celokupnoj površini stacionirano je mnoštvo kranova, građevinske mehanizacije, na desetine transportnih vozila, miksera i nekoliko stotina radnika, koji podižu prateće objekte unutar gradilišta obuhvaćenog ogradom dužine četiri kilometra. 

 
Po obimu radova i približnoj površini na kojoj se izvode, u rangu s ovim gradilištem je “Beograd na vodi”, ali kada su u pitanju direktne privredne investicije, onda zrenjaninsko gradilište u ovom trenutku prevazilazi okvire Republike Srbije. “Linglong Tajr” u kompleks za proizvodnju pneumatika investira skoro milijardu dolara i to je, podsetimo, najveća direktna strana investicija u Republici Srbiji i najveća privredna investicija u Zrenjaninu ikada.  
 
 
Investitor “Linglong Internešnel Jurop” Zrenjanin odredio je za izvođače radova kineske kompanije “China Energy Engineering Group” (CEEC) i “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), koje su angažovale i brojne podizvođače iz Srbije, uključujući i zrenjaninske, a za projektanta beogradsku firmu “Mašinoprojekt Kopring”. U prvoj fazi podižu se tri ulazne kapije, dve trafostanice i mreža lokalnih električnih vodova, a istovremeno, u sklopu druge faze, izvode se radovi na izgradnji četvorospratne upravne i poslovne zgrade za istraživanje i razvoj, centra za rekreaciju zaposlenih i restorana, rezervoara i pumpne stanice za hidrantsku mrežu, kao i 608 parking mesta. Rok za završetak ovih radova je 30. novembar ove, odnosno 1. septembar 2021. godine, za drugu fazu.  
 
Razmere gradilišta možda se najbolje mogu sagledati pomoću mape programa “Gugl Zemlja”, na čijoj je “najsvežijoj” verziji vidljiva i parcela “Linglonga” u jeku radova. U poređenju s pojedinim delovima grada, gradilište prevazilazi teritoriju “Bagljaša” desno od Bulevara Veljka Vlahovića – celokupnu površinu MZ “Sonja Marinković”, a dvostruko je veće od cele “Male Amerike”, oivičene Begejom i jezerima. Neznatno veću površinu zauzima i cela mesna zajednica “Žarko Zrenjanin”, na čijoj teritoriji živi preko 7.500 stanovnika. Približne površine gradilišta je i cela Mužljanska kolonija, zajedno sa svim jezerima Peskare. Iste površine su i celo jedno Stajićevo ili Lukićevo. Površinu od oko 100 hektara zauzima i kompletna industrijska zona “Bagljaš”, zajedno s poslovnim objektima u zoni puta za Novi Sad i tržnim centrom “BIG” (“Aviv Park”). 
 
Za one kojima nisu bliske te lokalne relacije, u poređenju s prosečnim fudbalskim igralištem dimenzija 100 h 50 metara, gradilište obuhvata tačno 200 fudbalskih terena. Za sada oivičen magistralnim putem Zrenjanin – Beograd i obilaznicom oko Zrenjanina, budući kompleks “Linglonga”, kao i kompletna industrijska zona “Jugoistok”, kako se planira, naći će se i u neposrednoj blizini budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor:zrenjanin.rs

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga