Najnoviji podaci o broju zaraženih u Srednjobanatskom okrugu

Podeli:

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas 13. redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga kojoj su prisustvovali članovi Saveta: gradonačelnik Grada Zrenjanina Simo Salapura, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus i pomoćnici predsednika opštine Žitište Edit Sarka i predsednika Novog Bečeja Milan Stojšin.
Na sednici su razmatrane aktuelne teme vezane za najnoviju epidemiološku situaciju i funkcionisanje lokalnih samouprava Srednjobanatskog upravnog okruga u novonastalim uslovima.
Epidemiološka situacija u Okrugu je vanredna i nepredvidiva jer je sve veći broj zaraženih osoba na dnevnom nivou a poseban problem predstavlja oboljevanje zdravstvenih radnika i drugih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Na nivou Okruga, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, sa današnjim danom ukupno je 3143 aktivnih slučajeva. Najviše zaraženih je u Zrenjaninu – 2299, Žitištu – 219, Novom Bečeju – 398, Novoj Crnji – 112 i Sečnju – 115 osoba.


Sve lokalne samouprave su proglasile vanrednu situaciju i prate stanje na svojoj teritoriji, u zdravstvu, školstvu i privredi i pružaju podršku u skladu sa potrebama i mogućnostima.
U službi praćenja epidemiološke situacije i aktivnostima na suzbijanju širenja virusa Kovid-19 su i pojačani ciljani i koordinisani inspekcijski nadzori u objektima i na događajima koji su određeni kao visoko rizični. Počev od 28. oktobra 2020. godine, kada se po Uputstvu Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor započelo sa ovim nadzorima, ukupno je sprovedeno 1172 inspekcijska nadzora, od čega 254 od strane sanitarne, tržišne, veterinarske, poreske i inspekcije rada i 918 nadzora koje su izvršile lokalne komunalne inspekcije i komunalna milicija Gradske uprave Zrenjanin. Ukupno je pokrenuto 25 prekršajnih zahteva i izrečen 1 prekršajni nalog.
Nakon uvođenja novih protivepidemioloških mera od 4. decembra 2020. godine i doslednijom primenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, očekuju se bolji rezultati u suzbijanju širenja epidemije izazvane virusom Kovid-19. Naime, izmenama Zakona, pored sanitarne inspekcije, kao povereni posao omogućeno je i komunalnoj inspekciji i komunalnoj miliciji da mogu da izdaju prekršajni nalog, podnesu prijavu nadležnom organu kao i da nalože da se isprazni objekat u kome je došlo do kršenja propisanih mera i da zabrane obavljanje delatnosti u takvom objektu, najduže na 72 sata.
Inspekcijski nadzori će biti pojačani i u narednom periodu a građanima i privrednim subjektima se upućuje apel da dosledno poštuju propisane mere kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje drugih kao i zdravstveni sistem.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga