Mlekoprodukt sirevi u pratnji vrhunskih vina na 4. Banatskom festivalu vina

Podeli:

U Zrenjaninu je 20. maja održan 4. Banatski festival vina, koji je kao prijatelj manifestacije podržala i kompanija Mlekoprodukt. Festival je održan u elegantnom okruženju Gradske bašte u Zrenjaninu, gde je veliki broj posetilaca uživao u prelepom vremenu, zanimljivom muzičkom programu, degustaciji vina iz cele regije, kao i u pažljivo odabranim specijalitetima Štand zrenjaninskog Mlekoprodukta bio je stecište svih onih koji su želeli da upare vina sa kvalitetnim sirevima, a kombinacija za uparivanje bilo je bezbroj na festivalu na kome se predstavilo više desetina vinarija iz Srbije i regiona.

Zalogaji Karavan Trapista, tradicionalnog dimljenog sira punog ukusa, odlično su se uklopili sa crvenim
vinima vedre, otvorene arome, a naročito sa vinima od prokupca, naše najvažnije autohtone sorte od kojih se, kao što smo videli i u Zrenjaninu, prave sve bolja vina. Biser Selekta, vrhunski sirevi od ovčijeg i kravljeg mleka, sa jedinstveno punim i bogatim ukusom putera i orašastih plodova, bili su odlična podloga za degustaciju sočnih, punih vina od merloa ili širaza. Linija tradicionalnih francuskih sireva Ile de France ponovo je opčinila vinoljupce i stavila ih pred nedoumice o adekvatnog uparivanju: da li Petit Brie degustirati uz kremasti šardone, sveži, iskričav grašac ili delikatni pino noar – a koji je ujedno i dobar izbor za uparivanje sa Petit Camembert sirom iz linije Ile de France? I da li uz voćni i kremasti Normantal iz iste linije degustirati aromatični sovinjon blan ili neko lako crveno vino…

Gostujuće vinarije koje su zajedno sa Mlekoproduktom omogućile posetiocima potpuno uživanje u hrani
i vinu mahom rade u Vojvodini, ali na Banatskom festivalu vina probana su i šumadijska vina, ona iz Istočne Srbije, iz Župe, uz makedonska, rumunska, slovenačka, hercegovačka vina…U okviru Banatskog festivala vina dodeljeni su i trofeji za najbolja vina Banata, koja je 9. maja odabrao panel sastavljen od enologa i uglednih vinskih sudija.

Manifestaciju su podržali Grad Zrenjanin, Turistička organizacija i Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku
magazina Vino & Fino. Prijatelj manifestacije bila je kompanija Mlekoprodukt.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga