Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Podeli:

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju “Mesec Matice srpske u Zrenjaninu”. Manifestacijom je predviđeno da se u toku maja održe tri predavanja. U utorak, 14. maja u 19 časova u Baroknoj sali Gradske kuće biće održano predavanje na temu “Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije”, u utorak, 21, maja u Kulturnom centru Zrenjanina u terminu od 19 časova predavanje o temi “Višejezičnost – o jezičkim i kulturnim kontaktima”.

Prvo predavanje održaće dr Saša Jašin, drugo prof. dr Nataša Kiš a treći termin 28. maj u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, rezervisan je za promociju zbirke pesama “Rakije i rane” Milana Micića, generalnog sekretara Matice Srpske.
U utorak, 14. maja u 19 časova zakazano je i otvaranje manifestacije, pre početka predavanja.

PROGRAM:

Datum: 14.5.2024.
Vreme: 19 časova
Mesto: Barokna sala
Tema: “Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije”
Predavač: dr Saša Jašin, direktor Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

U okviru manifestacije “Mesec Matice srpske u Zrenjaninu” prvo predavanje će imati dr Saša Jašin, direktor izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji. Predavanje će biti o istorijskom značaju srpske aristokratije na tlu sadašnje Rumunije. Istorijske okolnosti u kojima je živeo srski narod i njegova aristokratija u rumunskom delu Banata. Kao i podsećanje na srpsko plemstvo i plemićke porodice.

Datum: 21.5.2024.
Vreme: 19 časova
Mesto: Kulturni centar Zrenjanina
Tema: “Višejezičnost – o jezičkim i kulturnim kontaktima”
Predavač: prof. dr Nataša Kiš, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

U sklopu manifestacije “Mesec Matice srpske u Zrenjaninu” , prof. dr Nataša Kiš održaće predavanje o upotrebi jezika u višejezičnim sredinama kakva je naša, o jezičkim kontaktima,različitim nivoima na kojima se odvijaju ti kontakti. O važnosti stavova koji se formiraju u okviru jezičkih zajednica i naposletku o tome kako je pitanje višejezičnosti u Vojvodini, Zrenjaninu rešeno u okvirima aktuelne jezičke politike.

Datum: 28.5.2024.
Vreme: 19 časova
Mesto: Barokna sala
Tema: Knjiga pesama “Rakija i rane “
Govornik: dr Milan Micić, Generalni sekretar Matice srpske
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

Dr Milan Micić istoričar i književnik, objavio je preko 50 knjiga istoriografskih studija, istorijskih eseja, dokumentarne proze, proze i poezije. Generalni je sekretar Matice srpske. Predstaviće svoju knjigu poezije “Rakija i rane” u kojoj na pitanja na koja nije mogao da odgovori kao naučnik pokušao je da odgovori kao pesnik. Knjiga pesama “Rakija i rane” je deo sveobuhvatnog životnog, naučnog i umetničkog iskustva i saznanja autora o kolektivnoj istorijskoj sudbini dobrovoljaca srpske vojske u Prvom svetskom ratu i njihovoj kolonizaciji u vojvođanske krajeve.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga