Međunarodni dan pijateljstva-čuvajte svoje prijatelje

Podeli:

Međunarodni dan prijateljstva, ustanovljen je na današnji dan 2011. godine, a odnosi se na privatna prijateljstva, konekciju i komunikaciju između država, naroda i kultura.

Kroz prijateljstvo i razvijanjem čvrstih veza međusobnog poverenja, dolazimo i do stabilnosti, koja nam pruža zaštitu. Ostvarivanje bliskih odnosa i povezanosti s prijateljima pruža nam brojne psihološke  dobrobiti poput doživljavanja ugodnih emocija, zajedničkog provođenja vremena u različitim aktivnostima, deljenja misli i osećaja podrške.

Dobro prijateljstvo je ono u kom su potrebe obe osobe zadovoljene i u kom je pružanje podrške uravnoteženo. Istraživanja su pokazala da takva prijateljstva ,odnosno socijalna podrška, pruža osećaj pripadnosti i sigurnosti, povećava osećaj sreće i štiti od različitih oblika stresa, pospešuje osećaj samopouzdanja, poboljšava kvalitet života, te i jača naše mehanizme za borbu sa svakodnevnim problemima.

Govoreći o pandemijskom dobu, u kom živimo već više od godinu i po dana, sociolozi i psiholozi su mišljenja da su ljudi koji imaju stabilna i iskrena prijateljstva lakše prihvatili novonastale okolnosi i fizičku odvojenost.

Velika zabluda je da je za iskreno i stabilno prijateljstvo potreban „staž“. Pijatelje možete imati čitavog života, ali i neko koga poznajete kratak vremenski period takođe može biti osoba od poverenja i osoba koju možete nazvati prijateljem. Dakle, prijatelj je osoba sa kojom se osećate slobodo i sigurno.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga