Mali: Ko je na današnji dan upisan kao nezaposlen u NSZ, u junu dobija 60 evra

Podeli:

Svi nezaposleni, koji su na današnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiće u junu pomoć od 60 evra, najavio je ministar finansija Siniša Mali, gostujući u jutarnjem programu RTS. On je najavio i dve pune minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, kao i za samostalne umetnike.

Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi. Na dnevnom redu sednice biće i rebalans budžeta, najavio je Siniša Mali.

Mali je rekao da se na rebalans budžeta u aprilu ide iz dva razloga – ublažavanje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa i povećan broj kapitalnih investicija, ali i zbog nastavka izgradnje zdravstvene infrastrukture.

Kada je reč o pomoći građanima, ministar je najavio da će se svakog meseca isplaćivati neki vid pomoći.

„Prva je pomoć za nezaposlene. Mi idemo sa pomoći od 60 evra za sve one koji su na današnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ta pomoć biće isplaćena u junu“, kazao je Mali tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS.

Kada će se isplaćivati pomoć

Mali je naveo da će se podrška građanima i privredi isplaćivati od aprila do novembra.

„U aprilu je već isplaćena polovina minimalne zarade za zaposlene, a isto toliko će biti isplaćeno i u maju i junu“, rekao je.

Po 600 evra po autobusu država će isplatiti prevoznicima od aprila do septembra. Osim toga, gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

„Svakog meseca ove godine pokrivamo neku vrstu pomoći za naše sugrađane. Mislim da je to dobro za potrošnju, to je dobro za optimizam. Dobro je da građani vide da država stoji iza njih u uslovima ove pandemije“, istakao je Mali.

Prijava građana od 28. aprila

Ministar finansija je da prijava građana počinje 28. aprila i da će trajati do 15. maja, a da će 5. maja krenuti prijava preko kol-centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine.

„Prošle godine se prijavilo 4.350.000 građana plus oni koji dobijaju direktno. Dakle, penzioneri se ne prijavljuju. Oni koji dobijaju socijalnu pomoć, takođe se ne prijavljuju. Negde oko 6,2 miliona naših sugrađana je primilo pomoć od 100 evra. Očekujem veliki odziv i ove godine“, naglasio je Mali.

Za turizam dva minimalca

Ministar finansija je rekao da će se odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji.

„Sto evra za sve one koji žive tamo, uključujući i decu, 200 evra za one koji su nezaposleni. To je pomoć koja će biti isplaćena u maju. Danas takođe ide odluka Vlade i to je važna vest za sve – dve pune minimalne zarade ćemo izdvojiti za zaposlene u turizmu, u ugostiteljstvu“, kazao je Mali i dodao da će svako od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra.

Istakao je da građani koji žive na Kosovu i Metohiji ne moraju da se registruju i da se svi nalaze u evidenciji Kancelarije za KiM.

Ministar finansija je naglasio da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici.

Vrednost paketa

Ministar finansija je istakao da je treći paket podrške mera privredi i građanima vredan 257 milijardi dinara.

„To je negde oko 4,3 odsto našeg BDP-a. Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara. Sada smo sa ova tri paketa pomoći negde na 17,2, 17,3 odsto našeg BDP-a“, rekao je Mali.

Naveo je da „nema mnogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju“ i dodao da se treći paket mera već i sprovodi i da je polovina minimalne zarade već isplaćena za 1.120.000 građana.

„Uzmi račun i pobedi“  od 15. maja

Govoreći o nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, Siniša Mali je rekao da će Vlada danas odlučivati i o nastavku te nagradne igre i da će prvo kolo krenuti 15. maja.

Najavo je veći nagradni fond – 16 stanova i 60 automobila „fijat 500L“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:n1

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga