Malac Genijalac – program za decu koja menjaju svet

Podeli:

Mnogi od vas sigurno žele da ulažu u znanje svoje dece i to jeste najbolje moguće ulaganje svakog roditelja. Znanje će detetu pomoći da postigne najbolju verziju sebe i ostvari svoj cilj, a to je da postane srećan i uspešan čovek.

Malac Genijalac je internacionalni edukativni sistem namenjen zdravom razvoju dečijeg mozga i ukoliko se odlčite za ovo nećete pogrešiti. Ciljevi programa koje sprovode su podsticanje i razvijanje intelektualnih veština i sposobnosti dece počev od ranog perioda života. Porazgovarali smo na ovu temu sa predstavnicima centra.

“Program mentalne aritmetike je međunarodni program namenjen intelektualnom razvoju dece. Nastao je u Japanu. Zasniva se na upotrebi drevne računaljke – abakusa čijom vizuelizacijom se postiže izvanredno računanje. Upravo iz tog razloga roditelji imaju utisak da je u pitanju škola matematike ali je računanje u stvari sredstvo kojim se postiže intelektualni razvoj.

Brzo računanje jeste u stvari pokazatelj da su se razvile kognitivne sposobnosti, koncentracija, vizuelizacija, pažnja, memorija, analitičkko i logičko razmišljanje.

Program je namenjen deci od 4-14 godina jer se u tom periodu ljudski mozak najdinamičnije razvija i tada nastaje najveći broj neuronskih veza (sinapsi). Zato je veoma važno iskoristiti jedinstvenu šansu u životu deteta i omogućiti mu ostvarivanje  punog intelektualnog potencijala.

Sa koliko godina je najbolje početi sve zavisi od samog deteta, u praksi se do sada pokazalo da najbolje rezultate postižu deca u rasponu 5-8 godina.

Tehnikom računanja koju primenjujemo podstičemo razvoj leve i desne hemisfere mozga. Leva hemisera mozga je odgovorna za pisanje, čitanje, računanje… a desna je naš umetnik, kreativac, intuitivna je, neverbalna, radije koristi slike nego reči. Dečji mozak je do 12 godine kao jedna pozornica  gde se sukobljavaju funkcije moždanih hemisfera i bore se za svoju prevlast nakon čega jedna izlazi kao pobednik. Veoma je važno da naučimo decu kako da simultano koriste obe hemisfere mozga.

Da bi postigli što bolje rezultate mi u svom radu primenjujemo VAK metod (vizuelno-auditivno-kinestetički metod), dakle uključujemo tri čula (vid, sluh i pokret). Naučna istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih čula, jer na taj se način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se informacije prenose sa jedne na drugu hemisferu mozga i time se aktivira celokupni moždani potencijal.

U početnoj fazi se koristi abakus. Dečji prstići stalno su u pokretu dok pomiču kuglice abakusa pomoću prstiju leve i desne ruke. Razvija se fina motorika. Vrlo je važno da se pokreti izvode prstima obe ruke, čime se istovremeno aktiviraju obe hemisfere mozga.

Faza mentalne aritmetike (jap. anzan) je čarolija koja nastaje kada deca počinju računati mentalno, odnosno kada više ne koriste abakus u fizičkom smislu već ga zamišljaju u svojoj glavi. Kada se ova sposobnot razvije  moguće je uvežbavati sve brži i komplikovanije računske operacije

Osnovni nivo traje 10 meseci kao i školska godina kada deca savladaju sabiranje i oduzimanje.

Napredni nivo traje još 10 meseci kada se savladava množenje i deljenje, takođe višecifarnih brojeva na mentalnom nivou.

Grupe su male do 12 učenika. Susreti su jednom nedeljno tri školska časa vezano, dakle 2h i 15 min.

SUPER UM  namenjen je svoj deci od 10 do 17 godina i onoj koja nisu završila program mentalne aritmetike, a vole matematiku.

Obuhvata rešavanje složenih matematičkih problema  i jos mnoge druge zanimljive I važne oblasti koje pružaju praktično znanje deci, kao što su: konverzija valuta,

računanje vremenskog interval, kalendar (određivanje dana u nedelji za bilo koji datum u prošlosti ili budućnosti).

NUMICON je namenjen svoj deci od 4 do 5 godina, daje odličnu bazu za savladavanje programa mentalne aritmetike ali je i sjajna priprema za polazak u školu. Kroz dodir, slike i igru na lak i zabavan način deca se upoznaju sa svetom brojeva i stiču matematičke veštine.

Program dolazi sa Oxford University, a 2015 je proglašen  za najbolji didaktički metod u učenju matematike.  Numicom pomaže u savladavanju pojma broja,osnovnih računskih operacija, komplementarnost brojeva,matematičko i logičko razmišljanje, prostorna orjentacija, osnove množenja.”

Centar Malac Genijalac u Zrenjaninu nalazi se u ulici Milana Stanivukovića 33, na Bagljašu, preko puta Srednje medicinske škole. Sve informacije možete dobiti pozivom na broj  060/5858572.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga