Mađarska će krivično kažnjavati one koji pomažu migrantima

Podeli:

Mađarska vlada sastavila je predlog novog zakona koji predviđa kaznu zatvora za one koji budu pružali pomoć migrantima bez papira.

Ukoliko zakon bude usvojen bez promena, štampanje brošura sa infomacijama o traženju azila i deljenje hrane migrantima, postaće krivično delo u Mađarskoj.

Mađarska menja i ustav kako bi sprečila ostale zemlje Evropske unije da tražioce azila preusmere u Mađarsku.

Premijer Mađarske Viktor Orban prkosi migrantskoj politici Evropske unije.

Mađarska je 2016. sagradila ogradu na južnoj granici sa Srbijom kako bi sprečila priliv migranata.

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka protive se planu Evropske unije da premesti 160 hiljada migranata poreklom iz Sirije i Eritreje iz kampova u Italiji i Grčkoj koji su preopterećeni.

Nik Torp, BBC dopisnik iz Budimpešte, kaže da je parlament počeo raspravu o novom zakonu iako u ovom trenutku jako mali broj migranata pokušava da uđe u Mađarsku zbog ograde koja je postavljena na južnoj granici, sa Srbijom.

Orbanova desničarska partija Fides ima dve trećine u parlamentu, a glasanje o novom zakonu se očekuje sledeće nedelje. Orban je pre mesec dana započeo drugi mandat.

Zakon je deo paketa „Stop Soros“ čiji je cilj da omalovaži bogataša-filantropa mađarskog porekla Džordža Sorosa, kog mađarska vlada optužuje da ohrabruje migrante Muslimane da dođu u Evropu.

Soros, koji je rođen Mađarskoj, odbacio je te optužbe i rekao da Orban prkosi glavnim vrednostima Evropske unije.

Mađarska štampa piše da se zatvorske kazne predviđene novim zakonom kreću od nekoliko dana do godine određene za one koji se bave krijumčarenjem migranata, pomažu im da dobiju azil ili finansijski pomažu nelegalni prelazak granice.

Mađarska je 2015. bila zona tranzita za oko milion tražioca azila, među kojima je najveći broj izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Izvor:BBC News na srpskom

Foto:wikimedia.org (Gémes Sándor/SzomSzed)

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga