Lekovita brusnica

Podeli:

Brusnica se naziva i borovka, brosnica, mečje grožđe, crvena borovnica.Raste kao zimzeleni grmić, no suvim i svetlim crnogorčinim šumama, po našim planinskim područjima i na većim nadmorskim visinama. Listovi su obrnuto jajoliki, kožasti, debeli i čvrsti, nazubljeni, s tačkicama na naličju. Cvetovi su beli ili ružičasti i vise u obliku grozdova na kraju grana. Plodovi su u početku beli a potom sjajno-crveni. Dozrevaju u avgustu i septembru. Jesenji plodovi su kvalitetniji od letnjih. Od plodova brusnice spremaju se ukusni kompoti, dobre trajnosti zahvaljujući benzoevoj kiselini u sadržaju bobica. Od ploda brusnica spremaju se pekmezi, voćni sokovi, kompoti, vina (dosta šećera) a negde se koriste i kao začin. Osim šećera, plod sadrži limunsku jabučnu, benzoevu kiselinu, tanin, C vitamin i dr.
Brusnica je veoma lekovita.Bobice i listovi se koriste protiv prehlade (C vitamin), reume, gihta, za preznojavanje, izbacivanje sluzi, peska u bubrezima i bešici, snižavanje temperature.
Plodovi se beru kada su dovoljno zreli, koriste se sveži ili sušeni na suncu, pa prikladno pakuju i kasnije koriste.Sve je popularnija upotreba sušenih plodova za <a href=“http://cajeviza.net/brusnica-caj-od-listova-i-bobica-brusnice/„>čaj od brusnice</a>. Listovi se koriste sveži ili sušeni u hladu na promaji, za kasniju upotrebu isto za pripremu lekovitog čaja.
lekovita brusnica
Narodna medicina protiv kamena i peska u bubrezima i mokraćnoj bešici preporučuje čaj od listova brusnice: 30 g listova brusnice, ukuvati u pola litra vode, do polovine, a zatim procediti i piti svakog sata no jednu kašiku u dužem vremenskom periodu.
Čaj od brusnice mogu da koriste i deca a najčešće se preporučuje protiv noćnog mokrenja u krevetu:
uveče pred spavanje popiti šolju nezaslađenog čaja od lišća brusnice, koji se sprema tako što se kašika lišća brusnice prelije s 200 g ključale vode i ostavi poklopljena pola sata.
Čaj od listova brusnice je takodje provereno lekovito sredstvo protiv upale usled prehlade, reume, gihta i za izbacivanje sluzi: piti češće pomalo čaja od listova brusnice zaslađenog medom.
Protiv rana: rane obložiti sveže izgnječenim bobicama brusnice, jer ove obloge hlade i ublažavaju bol.
Protiv visoke temperature i umora: piti sok dobijen iz zrelih i svežih plodova brusnice.
Protiv grčeva u želucu, vodene i šećerne bolesti, kašlja i slabosti: 100 g suvih plodova brusnice dobro istucati i pomešati sa 500 g razblaženog alkohola, ostaviti da stoji 15-20 dana uz češće mućkanje, a zatim procediti i piti po jednu do dve čašice dnevno.
Nova naučna istraživanja potvrdila su da je brusnica efikasna i za lečenje čira na želucu, kod bolesti desni kao i za lečenje nekih vrsta tumora.
Recepti po Dr Jovanu Tucakovu

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga