Lazareva subota (Vrbica) obeležena u Zrenjaninu: Litija duga više od 100 metara

Podeli:

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih. Tradicionalna litija krenula je kroz Zrenjanin iz Vavedenjskog hrama u ulici Cara Dušana, prošla pored hrama Svetog Arhangela Mihaila (Ruske crkve) zatim centar grada da bi na kraju stigla u Uspenski hram.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu. Zato se današnji praznik zove i Vrbica.

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu po podne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Danas se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potopi u vodu da prenoći, a sutra ujutru se, na Cveti, ukućani njome umivaju.

Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

S obzirom na to da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

Naravno, slavska trpeza je uvek posna. Današnji praznik najavljuje sutrašnji – Cveti, kada je Isus Hristos svečano ušao u Jerusalim.

Mnoge porodice ovaj dan slave kao krsnu slavu.

Izvor: RTS

Foto: Volim Zrenjanin/A. Blanuša

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga