Akcija ozelenjavanja u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Zrenjaninu

Podeli:

Akcija ozelenjavanja u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Zrenjaninu mogla bi se opisati u dve reči – kao nekada… Đaci ove obrazovne ustanove, zajedno sa nastavnicima, oplemenili su sredinu u kojoj borave sadnicama koji su im donirali Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije. Zasađeno je dosta novih, mladih stabala o kojima će učenici brinuti i raditi na podizanju ekološke svesti kod svojih vršnjaka. Članovi Đačkog parlamenta u ovoj osnovnoj školi takođe su doprineli ovoj aktivnosti.

– Učenici koji su u Đaćkom parlamentu su u sklopu jednog drugog projekta reciklirali stare automobilske gume, obojili ih i ukrasili. te gume rešili su da nam poklone, a mi ćemo ih napuniti zemljom i uz podršku lokalne cvećare zasaditi u njima višegodišnje cveće – kaže Biljana Manić, direktorka škole.

Omladinske radne akcije nekada su bile odlično umesto za sticanje radnih navika kod mladih ali i dobra prilika da se sklope nova poznanstva i obiđe nekadašnja država. Savremeni tempo života ipak ne ide na ruku koncepciji radnih akcija ali svakako je lepa slika videti današnje omladinu koja brine o životnoj sredini.

– Nema se sada vremena za one prave, pravcate omladinske akcije, na kojima se boravilo i po mesec dana. Vremena su drugačija, ali sada su te aktivnosti prilagođene trenutku i mladi ljudi imaju prilike da, sadnjom novih biljaka, poboljšaju uslove u kojima žive – ističe Gordana Radaković Srbulović iz Udruženja akcijaša Zrenjanina.

Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija SORAS je dobrovoljna, nevladina, vanstranačka i neprofitna organizacija sa statusom pravnog lica i statusom organizacije za mlade. Misija SORAS-a je oživljavanje radnih akcija, njihovo delotvorno funkcionisanje ali i zaštita, očuvanje i prezentacija kulturnog nasleđa ovih akcija.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga