Kulturni centar Zrenjanina obeležio 45 godina od osnivanja – dodeljene zahvalnice za doprinos radu te ustanove kulture  

Podeli:

Prigodnim programom i dodelom zahvalnica za doprinos radu obeleženo je danas 45. godina od osnivanja Kulturnog centra Zrenjanina.

Kulturni centar Zrenjanina otvoren je 1978. godine, na nekadašnji Dan mladosti, 25. maj, pod nazivom “Dom mladosti”. Tokom prve decenije postojanja dominirali su programi namenjeni omladinskoj populaciji. 

Danas je Kulturni centar Zrenjanina ustanova kulture koja svoje programske aktivnosti organizuje, stvarajući kulturne sadržaje, u okviru muzičkih, pozorišnih, filmskih, izložbenih, dečjih i multimedijalnih programa. Ima i sopstvenu izdavačku produkciju, objavljuje određeni broj štampanih i muzičkih publikacija a kroz video produkciju – filmove, video priče i emisije iz oblasti kulture. 

Direktor te ustanove Goran Marinković uručio je ovom prilikom zahvalnice Gradskom dečijem horu Kulturnog centra, pod upravom Senke Milisavljević, Ženskoj pevačkoj grupi Kulturnog centra, vokalnoj solistkinji i članici hora Opere Srpskog narodnog pozorišta Milici Dosković, koja čini deo produkcije Kulturnog centra, Kompaniji „Persu“, u čije je ime zahvalnicu primio Darko Bjeloglav i Gradu Zrenjaninu koji je, po njegovim rečima, velika podrška. 

Zahvalivši na priznanju, gradonačelnik Simo Salapura je čestitao rukovodstvu i svim zaposlenima na ovom značajnom i vrednom jubileju, ali i svima koji su, poput Gradskoj dečijeg hora, uključeni u brojne aktivnosti u gradu i svojevrsni su deo kolektiva Kulturnog centra.
– Drago mi je što ovaj jubilej obeležavate a grad predstavljate u najlepšem svetlu, uz želju da nastavite sa ovim konceptom koji obuhvata sva uzrasna doba i široku lepezu umetničkih ukusa što, naravno, privlači i veliki broj posetilaca – rekao je gradonačelnik, ukazujući da je važno podizati nivo, ali i da su za to neophodni modernizacija i infrastrukturna ulaganja.

Podsetio je na značajna ulaganja  u prethodnom periodu i kada je u pitanju energetska efikasnost, da je uz pomoć Pokrajine urađeno mnogo toga, između ostalog ozvučenje velike sale, da će ove godine biti rekonstruisan i plato ispred Kulturnog centra.
– Trudićemo se u saradnji i u partnerstvu sa Pokrajinom i Republikom, ali i sa društveno odgovorim kompanijama kao što je Persu, ili s kompanijama koje su u krugu prijatelja Kulturnog centra, da zajednički razvijamo ideju i nastavimo da ulažemo u Kulturni centar. Važno je da istaknem da je Kulturni centar kao ustanova kulture, ali i svi pojedinci koji su činioci tog centra, uključeni u tim za aplikaciju našeg grada za Nacionalnu prestonicu kulture za 2025. godinu i to je ono od čega nećemo odustati – rekao je gradonačelnik, ukazavši da je cilj da, prilikom obeležavanja narednog jubileja, možemo da kažemo da su publika, kulturni pregaoci i ljubitelji umetnosti još zadovoljniji programskim konceptom Kulturnog centra. 

Marinković je podsetio da Kulturni centar Zrenjanina na godišnjem nivou organizuje  u proseku oko 400 programa, a programe poseti i u prostoru KCZR sopstvene aktivnosti realizuje više od 100.000 ljudi, te da je prošle godine bilo čak 800 programa i 130.000 posetilaca.
– Cilj nam je da negujemo tradiciju i kulturu i da podižemo lestvice, negujemo novu publiku, a siguran sam da ćemo na sledećem jubileju reći da je ovo bilo najboljih pet godina, kada je u pitanju rad naše ustanove kulture – rekao je Marinković.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga