Danas je Vaznesenje Gospodnje, slava hrama i naselja “Bagljaš” – liturgija u hramu i svečanost u domu mesnih zajednica

Podeli:

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan, ove godine obeležava se 24. maja i tim povodom danas je održana svečanost u najvećem zrenjaninskom naselju “Bagljaš”. Spasovdan je hramovna slava i slava Bagljaša, te su tradiconalno služene svečane liturgije i održana zajednička svečana sednica saveta mesnih zajednica “Veljko Vlahović” i “Sonja Marinković”.

Liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve – Eparhije banatske, a uz građane Bagljaša prisustvovali su i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik Saša Santovac, zamenik predsednika Oliver Mitrović, gradski većnici i odbornici u Skupštini grada.

Nakon liturgije upriličena je svečanost u prostorijama mesnih zajednica, rezan je slavski kolač i dodeljena su tradicionalna godišnja priznanja pojedincima i kolektivima, za doprinos razvoju i afirmaciji i naselja “Bagljaš” u različitim oblastima. 

Priznanja za 2023. godinu su pripala Mariji Janković, dugogodišnjem sekretaru mesne zajednice “Veljko Vlahović”, odnedavno u penziji, Oliveru Mitroviću, zameniku predsednika Skupštine grada i aktivisti u naselju Bagljaš, preduzeću “IRON SPORT” i Udruženju za pomoć osobama sa autizmom “Plavi krug”. U ime “IRON SPORTA” povelju je primio suvlasnik Željko Tot, a u ime udruženja “Plavi krug” članica Lana Vasić. Goste je pozdravio predsednik Saveta MZ “Veljko Vlahović” Žarko Cvetić, a u ime nagrađenih zahvalila se Marija Janković. Svečanosti, organizovanoj skromnije u odnosu na prethodne godine, su prisustvovali i gradonačelnik i njegov zamenik. Plakete su dobitnicima uručili Žarko Cvetić i zamenik predsednika Saveta MZ “Sonja Marinković” Aleksandar Šalamon.

Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan spada u pokretne praznike – pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa. Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Odlukom saveta obe mesne zajednice koje čine naselje “Bagljaš” – Vaznesenje Gospodnje ustanovljeno je kao zajednička slava, odnosno celokupnog naselja “Bagljaš”, najvećeg u gradu, sa svojih skoro 20 hiljada stanovnika. 

Temelji hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista osveštani su 2013. godine, a gradnja hrama počela je dve godine ranije. Prva Sveta liturgija u tada još nedovršenom objektu održana je na hramovnu slavu, Vasnesenje Gospodnje, 2015. godine. Hram je u osnovi trobrodna bazilika, površine oko 300 kvadratnih metara i s tornjem visokim 18,5 metara. Po stilu podseća na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića. Starešina hrama je protonamesnik Slobodan Čestić.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga