Krizni štab usvojio nove mere koje važe od danas do petka

Podeli:

Tržni centri, uslužne delatnosti, kafići i restorani radiće do 20 časova. Mere su oročene do petka i stupaju odmah na snagu, odlučio je Krizni štab.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je sednica bila ozbiljna i teška i da su donete mere koje na snagu stupaju odmah i oročene su do petka.

Rad tržnih centara, kafića i restorana, uslužnih delatnosti produžava se do 20 časova

„Očigledna je potreba stanovništa da koristi usluge, uz poštovanje svih mera. Kafići i restorani mogu da rade do 20 časova, bez korišćenja muzike u bilo kom smislu. Uz muziku se ljudi opuštaju, ne poštuju mere i dolazi do mogućnosti lakšeg prenošenja virusa“, istakao je Tiodorović.

Istakao je da će ustanove kulture raditi do 21 čas. 

Dodao je da očekuje da danas bude održana sednica Vlade na kojoj će biti donete nove mere.

„Ovih pet dana će nam služiti da procenimo i ocenimo epidemiološku situaciju od koje će zavisiti da li će ove mere biti produženje, produžene, dopunjene. To je najvažniji pokazatelj koji nam govori, na osnovu onoga što imamo, da je došlo do blagog pada broj obolelih i zaraženih“, rekao je Tiodorović.

Prati se epidemiološka situacija 

Došlo je do smanjenja broja prvih pregleda u kovid ambulantama na celoj teritoriji, rekao je Tiodorović dodajući da će od epidemijske situacije zavisiti dalje odluke u petak. 

„Bilo bi dobro da je došlo do većeg smanjenja broja pacijenata u kovid bolnicama, ali to očekujemo narednih dana. U Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu i dalje je najveći pritisak na kovid bolnice“, rekao je Tiodorović. 

Odgovarajući na pitanje o merama za Novu godinu, rekao je da se o tome intenzivno razmišlja ali da to zavisi od epidemiološke situacije.

Kada je reč o kućnim testovima na koronavirus, kaže da je to bio nesporazum i da nije trebalo da se desi da se ti testovi nađu u slobodnoj prodaji. 

„Oni koji su ih kupili, neka kontaktiraju lekara ili zdravstvenog radnika i da bude siguran ne samo u rezultat već i u način kako se to koristi“, istakao je epidemiolog. 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga