Kon: Nema govora o kompromisu, strože mere nemaju alternativu

Podeli:

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da jedine mere koje mogu da prekinu lanac transmisije virusa jesu mere kakve su važile tokom vikenda, a to je da su jedino otvorene prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe. Prema nekim stavovima nas iz medicinskog dela Kriznog štaba, kako je naveo, potrebno je minimum 14 dana da bi se obezbedilo smirivanje ovakve aktivnosti virusa.

Predrag Kon je izjavio, nakon sastanka lekara sa premijerkom Anom Brnabić, da je najvažnije reći da medicinski deo Kriznog štaba jednostavno ne može da odstupi od svojih pozicija, a to je da se mora prekinuti lanac transmisije virusa.

„Bez samoizolacije za kompletno vakcinisane“

Upitan kakve su mere kada je reč o samoizolaciji, pošto tu ima promena, Kon je rekao da ne mora da ide u samoizolaciju neko ko je kompletno vakcinisan, i ako su prošle najmanje dve nedelje od druge doze.

„Potpuno vakcinisani, sa dve doze, koji su bili u kontaktu sa obolelim ne moraju da idu u izolaciju. Dokaz im je ta vakcinacija. Isto važi i za povratnike iz inostranstva“, naglasio je Kon.

„Jedine mere koje to mogu da obezbede jesu mere kakve smo imali preko vikenda, a to je da je jedino otvoreno i dozvoljeno – prehrana, apoteke i gorivo. Sve ostalo trebalo bi da bude zatvoreno“, navodi Kon.

Prema nekim stavovima nas iz medicinskog dela Kriznog štaba, kako je naveo, potrebno je minimum 14 dana da bi se, u tom prekidu lanca transmisije, obezbedilo smirivanje ovakve aktivnosti virusa.

„Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastičnim merama“, naglašava Kon.

Upitan šta je kompromis za medicinski deo Kriznog štaba, rekao je da nažalost ne može da govori o kompromisu, jer oni ne vide nikakvu alternativu tim merama, osim što može da se razmišlja o nekim kozmetičkim popravkama.

Kon se osvrnuo i na stanje u školama, i rekao da se jasno vidi da dolazi do pada broja registrovanih novih slučajeva, kojih je kod srednjoškolaca tri puta manje nego ranije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga