Donete nove mere!

Podeli:

Od sutra do ponedeljka u Srbiji će režim rada i života biti kao proteklog vikenda, dakle neće raditi ništa osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi, objavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Predsednica Vlade je na konferenciji za medije objavila da su mere u Srbiji pooštrene ističući da će od sutra do ponedeljka režim rada i života biti kao proteklog vikenda.

Od večeras će biti zatvoreno sve osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi.

„Nema policijskog časa, zabrane kretanje, radiće prehrana, apoteke, pumpe, sve ono što je noephodno za koliko-toliko normalan život. Potrebno je da dodatno usporimo život u Srbiji kako bi videli da brojevi novozaraženih stagniraju. Ovo je pre svega kao podrška našim zdravstvenim radnicima i našem zdravstvenom sektoru“, istakla je Brnabićeva.

Dodaje da je ovo kompromisno rešenje jer će mere važiti pet dana iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da budu najmanje 14 dana.

„Da li će se one od ponedeljka, odnosno sledeće nedelje produžiti ili ne zavisi ponovo od svih nas. Apelujem na maksimalnu disciplinu, razumevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor koji rade u ovako užasno teškim okolnostima već godinu dana i da pokušamo da pomognemo njima, da zaštitmo njih i njihove porodice ako već neki od nas nemaju razumevanja da zašite sebe i svoje porodice“, dodala je Brnabićeva.

Navodi da je „dugo i žustro razgovarano oko mera“. 

„Pokušavamo da nađemo najbolji balans između tri stvari: zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije jer je svima nama teško da živimo u ovako nenormalnim okolnostima preko godinu dana“, navodi premijerka.

„Razgovori sa privrednicima“ 

Brnabićeva napominje da će se Vlada truditi da radi na povećanju kapaciteta za testiranje, ali i povećanju testiranja na granicama kako bi se i tu povećala i pojačala kontrola.

„Ono što je takođe važno je da ćemo mi i danas tokom dana, neke sastanke smo zakazali kasno sinoć, razgovarati sa onima koji su u privredi pogođeni merama, dodatni razgovori sa ugostiteljima ali i ljudima koji su se u nedelju okupili pred Skupštinom, muzičarima, fotografima, koji izuzetno trpe zbog mera neophodnih da se zaštitilo zdravlje“, dodala je predsednica Vlade. 

Apel upućem građanima da se vakcinišu 

Apeluje da se građani vakcinišu jer je to, kaže, jedini put da se izađe iz ovoga.

„Zadovoljna sam kako protiče vakcinacija u Srbiji, imamo svaki dan između 10 i 12 hiljada novoprijavljenih za vakcinaciju, ali i ima onih koji se ne prijavljuju, pa smo od subote krenuli da otvaramo punktove za one koji se nisu prijavili, to dosta dobro ide. Zamolila sam Vučića da ponovo iskoristi svoj uticaj i zamoli partnere iz Kine da nam ranije pošalju dodatne količine vakcine jer je dodatni kontignet od 500.000 vakcina trebao da dođe početkom aprila, ali da pokušamo da dođe do kraja marta da bi se ovaj trend vakcinacije nastavio“, navela je predsednica Vlade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga