Kompanija “Metito“ ulaže 30 miliona evra u prečistač otpadnih voda

Podeli:

Ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu potpisan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Valid Madvar potpredsednik kompanije “Metito” iz Ujedninjenih Arapskih Emirata, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i otpravnika poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahima Ali Al Darmakija.
Pre svečanog potpisivanja ugovora u kabinetu gradonačelnika održan je sastanak kome su prisustvovali i Mohamed Sakaja zadužen za razvoj poslovnih projekata, Milan Stevanović predstavnik “Metito Srbija”, kao i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i predsednik Skupštine grada Zrenajnina Čedomir Janjić.   


Gradonačelnik Salapura je nakon potpisivanja rekao da se lokalna administracija u Zrenjaninu, unazad poslednjih osam godina, snažno borila za svako novo radno mesto i za svakog novog investitora. 
– Trudili smo se da Zrenjanin ispromovišemo kao dobro mesto za investiranje i takva promocija i ambijent dobar za investicije formiran na lokalnom, ali i na nivou od strane Republike Srbije koja daje izuzetne podsticaje za ulaganje u Srbiji, doveli su do toga da mi sada možemo da pričamo o drugom. U pitanju je zaštita životne sredine. Mi kao odgovorna lokalna samouprava preuzeli smo odgpovornost da se bavimo zaštitom životne sredine i danas je potpisan ovaj ugovor po kome ćemo za tridesetak meseci imati zdraviju i čistiju životnu sredinu, zdraviji i čistiji Begej, a samim tim i bolje mesto za život u našem gradu, što nam je svima cilj – kazao je gradonačelnik.

 

Napomenuo je da kompanija “Metito”, kao partner Grada i UAE kao partner Republike Srbije jesu svakako garant da će takav proces uspeti i da će takva investicija uspeti.
– Direktna investicija je 30 miliona evra od čega 70 posto podrazumeva izgradnju samog postrojenja, biće zaposleno 40 ljudi, a ono što je bitno, jeste da ovakva investicija u zaštitu životne sredine podrazumeva i angažovanje domaće, lokalne građevinske operative, što je svakako još jedan dodatni značaj – ukazao je gradonačelnik Simo Salapura.   

Istakao je i da obaveze Grada Zrenjanina nisu finansijske prirode, već da one podrazumevaju zemljište koje je obezbeđeno i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda. 


Obraćajući se novinarima Valid Madvar izrazio je zadovoljstvo što ta kompanija realizuje ovako značajan projekat u saradnji sa Gradom Zrenjaninom i Republikom Srbijom. 
Rekao je i da je “Metito” kompanija koja donosi rešenje UAE u Srbiju.
– Reč je o dugoročnom projektu JPP i sa velikom radošću pristupamo realizaciji tog projekta koji ostvarujemo uz veliku podršku Grada Zrenjanina i Republike Srbije. Ovakvi projekti unapređuju životnu sredinu i cilj im je da učvrsti poziciju Republike Srbije kako u regionu, tako i u EU. Nadam se dugoj i lepoj saradnji tokom narednih dvadeset pet godina – rekao je Madvar i naglasio da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji, ali i Evropi u kojima “Metito” posluje.
– Srbija je odabrana kao vrlo intetresantno mesto za investiranje kao i zbog određenih pogodnosti koje pruža. Mislim da je ovo lep početak i da će otvoriti druga tržišta u Evropi, ali, za sada nam je ovaj projekat prioritet – dodoa je Madvar.

Kazao je da će projekta doneti mnogo novih radnih mesta, ali i jači ekološki standard i sigurnije životno okruženje.   

Ministar Nedimović je podsetio da Republika Srbija ima propise kjoji su usvojeni pre nekoliko godina i koji ispunjavaju sve direktive EU u pogledu kvaliteta otpadnih voda, vazuha i ostalog, a ono što će biti rezultat projekta u Zrenjaninu jeste da će voda drugog reda izlaziti u Begej.
– Mislim da će Begej biti najzadovoljniji zbog svega, više neće postojati cev iz koje se otpadne vode izlivaju u reku, sada će ona biti prečišćena i moći ćemo da pričamo o kvalitetu životne sredine – rekao je Nedimović. 

Ukazao je da je nekada naš grad bio jedan od pionira direktnih stranih incvestitija na prostoru cele Srbije, a da je sada ista situacija u pogledu očuvanja životne sredine. 
– Zrenjanin je pionir u uvođenju najnovijih tehnologija u skladu sa kompletnom regulativom za rešenje problema ekologije koji mi vrlo često stavljamo sa strane. Ne ulazeći u detalje projekta i tehnologije, iz prostog razloga što ne može biti drugačije, nego po zakonu, zadovoljan sam što je Zrenjanin jedan od nekoliko gradova u Srbiji koji je krenuo ovim putem – rekao je Nedimović i naglasio da su obaveze države u realizaciji ovog projekta jednake nuli, a da će koristi imati svi koji žive u Srbiji i Zrenjaninu.  

– Što se tiče sektora kojim ja upravljam, to je kvalitet vode koji će biti u rekama, ili drugim vodenim tokovima, a kada je reč o poljoprivrednim zemljištima, nemojte nikada zaboraviti da sve što se prospe, čisti ili prljavo, završi u zemlji i ode ka nama samima. Kada bi ovo svi uradili, što će biti urađeno u Zrenjaninu, mislim da bismo svi kvalitetnije živeli, a to je ono čemu svi stremimo – rekao je još Nedimović.    
 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga